"Станеш ли един път агент, оставаш за цял живот агент"

 

Такъв е лаконичният отговор на Нина Хрушчова в навечерието на новата 1999 г., когато майка й коментира положително новия президент Владимир Путин. Очевидно правнучката на бившия съветски вожд Никита Хрушчов е била доста далновидна и никога по-късно не е изпитвала необходимост да промени този кратък коментар.

Интересен е нейният анализ в публикуваната й наскоро книга "Загубеният Хрушчов. Един ден в ГУЛАГ-а на руския акъл". В случая ГУЛАГ се отнася не до онези страховити концлагери в Сибир от времето на съветската ера, а до начина на мислене и нагласата на руснаците. А тя включва както оптимизма на нейната майка с надеждата, че следвашият Цар ще е по-добър от предишния, но така също и спиращата дъха мисъл в главите на много руснаци, че Русия е била по-добре преди да започнат постсталинските реформи. А към това трябва да прибавим и отишлото твърде далеч твърдение на Путин, че разпадането на СССР е било катастрофа.

В изказването си пред депутатите във вторник, руският президент обвини Хрушчов за бъркотията в Крим, която продължавала и днес. Той посочи, че решението за прехвърляне на полуострова през 1954 г. на Украйна е противоконституционно и е взето в кулоарите на Кремъл. И обясни онзи акт с желание да се спечели украйнския елит за съветската кауза, както и да се изкупи вината за масовите репресии през 30-те години в тази съветска република. 

"Истина ли е това", пита се Нина, не вярвайки на ушите си. "Масови репресии?" И това, изречено от човек, който от стъпването си в Кремъл, се опитва да реабилитира Сталин - царят на масовите репресии. Ето и това е ГУЛАГ в руския мозък.

Хрушчова е доцент по международни отношения в "Ню Скул" в Ню Йорк и както може да се предположи не е фен на Путин. Тя е жена, която предпочита разбираемия изказ, директна е, и отвреме на време шеговита. Например, когато пита "Дали наистина президентът Обама има външна политика?", като бърза да уточни, че е убедена домократка. Или пък - дали американците могат да разберат какъв точно е Путин - а той не е просто хулиган, а стар КГБ-чиновник. При това, според нея, дребен чиновник с кодово име Молеца, въпреки че се радва на популярния образ на ужасяваш агент на КГБ.

Дълбоко в себе си Путин се мисли за месианец, за обединител на изконни територии, за човек, който поправя исторически грешки, коментира саркастично Хрушчова. Малко е да се каже, че той халюцинира. Но заблудата му е подклаждана от ранената гордост на неговите съотечественици, много от които искат да видят родината си възкресена до истинско величие.

Факт е, че докато американските анализатори се опитваха да предскажат какво ще прави Путин, Хрушчова бе наясно с неговите стъпки. Тя още на 20 февруари предсказа, че господарят на Кремъл ще пусне войска в Украйна и шест дена по-късно прогнозира откъсването на Крим. Виждаме, че анализите й са точни. Нейното днешно предсказание е, че Путин няма да продължи да навлиза в Украйна, но само заради това, че му е много скъпо да анексира още части от нея.

Освен това тя смята, че Путин не осъзнава в дълбочина санкциите и възможния отговор на Запада по простата причина, че не разбира как точно функционират свободните пазари и икономики. И дава пример - не можеш да заповядаш на борсите: "Не изпадайте в паника".

Но от друга страна руският президент смята санкциите за много слаби, нищо че засягат хора от най-близкото му обкръжение. Освен това те не дадоха кой знае какво отражение на пазара в Русия. Възможно е по-строги наказания да се окажат по-ефикасни. Но пък тогава може да се окаже, че на Путин не му пука. Защото неговият интерес не са днешните борси и тяхното състояние, а утрешната империя.

Междувременно от ключово значение за спиране на по-нататъшната ескалация е Европейският съюз и НАТО да начертаят общ план и стратегия с Киев и да го обявят - без да се интересуват от онова, което мрази или обича Путин. Това са празни приказки.

Защо се позволява на Путин да си спаси имиджа? На този въпрос, задаван от много коментатори, не трябва да се обръща внимание.

А що се отнася до Путин, в момента той е шефът, той е лидерът, който държи на думата си. Каза, че ще вземе Крим и го направи. Ако не стигне по-далеч в Украйна, това няма да е, за да се спаси репутацията на Киев, а по-скоро да се даде време за почивка на всички участници в конфликта. А и за негова полза - стореното в Крим ще бъде простено.

Такива изглеждат изчисленията на Путин в световната игра, според Хрушчова и засега да се надяваме, че агентът в него се чувства великодушен и в равновесие със себе си в края на деня.

Статията е публикувана на 19 март във вестник "Вашингтон пост"