Разговорите между бившият премиер и лидер на  ГЕРБ Бойко Борисов и бившият шеф на Агенция "Митници" Ваньо Танов за покойния вече бизнесмен Михаил Михов - Мишо Бирата, са автентични.

До този извод стигна днес парламентарната комисия, която разследва имало ли е покровителство над бизнесмена.  

Бе изслушан служител на ДАНС, който е бил ангажиран със СРС-тата в агенцията. "Показанията" му пред депутатите обаче останаха тайна за медиите Според председателя на комисията Йордан Цонев (ДПС) били класифицирана информация.

"Разговорът е автентичен", заключи Цонев.

По думите му Борисов досега не е отрекъл да е, а Ваньо Танов твърди, че е бил сглобен от няколко други разговора. "Няма потвърждение на това, че е сглобен, има потвърждение, че е автентичен", контрира обаче.

Днешното изслушване навело членовете на комисията на мисълта, че нещата по казуса „Мишо Бирата" са такива, каквито ги знае обществото, намекна депутатът.

"Разговор е имало и след този разговор е имало настъпили последици, които ние сме длъжни да изследваме и да опишем в доклада си до парламента", подчерта той.

Цонев посочи още, че фактите събрани до сега в комисията потвърждават, че фабриката напокойния бизнесмен е била множество нарушения. Затова и лицензът й е бил отнет "коректно" от митниците и тезата на Борисов, че разговорът бил заради неправомерно отнет лиценз издишала . 

"Онова, което е констатирано на среднощната проверка в събота вечерта - на 13 март, по повод която е бил разговорът между премиера и Ваньо Танов, са много сериозни нарушения и има доказателствен материал за това. Тъй като на 9 март е спряно предварителното изпълнение на отнемането на лиценза, тезата, че проверката е неправомерна и затова премиерът се е обадил, не издържа, тъй като в разговорите не се съдържат никакви доказателства, че някой е знаел за решението на съда от 9 март. В миналото заседание г-н Танов каза, че той е знаел и го е информирал представителят на Агенция 'Митници", който е бил на заседанието. Ние получихме протокол от заседанието - на него не е присъствал представител на Агенция "Митници", въпреки че е бил редовно призован", обясни Йордан Цонев. 

Работата на комисията продължава с изслувашния на служители на митниците.