Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Признак за силно първенство е малката разлика между отборите в класирането. Това означава, че те са (относително) равностойни, че в рамките на само няколко кръга могат да настъпят големи размествания в подреждането, че интригата се запазва до последните кръгове на шампионата.

Нищо от това го няма в момента в „А“ група, в така наречената плейофна фаза. Но интригата се загуби още по средата на редовния сезон.

Вината не е във формата на първенството тази година. Поне не само в него. Проблемът идва от трите на практика вече изпаднали отбора и от голямата разлика между лидерите и така наречената златна среда. В България традиционно има група от по 3-4 отбора, които нито се борят за място в Европа, нито са застрашени от изпадане. А сега, когато първенството е разделено на две седмици от по 7 отбора, златната среда е разцепена на две – образно казано, – златни средички. А тези тимове до края на плейофите ще „играят за честта си“... Или пък ще влизат в схеми. Но най-важното е, че няма за какво да се борят, а първоначалната идея на плейофите беше да елиминират точно тези безсмислени (и съмнителни) мачове, в които всеки взима своето. А парадоксално или не, именно плейофната фаза засили тази възможност...

Или казано черно на бяло, осмият отбор - „Берое“, има 39 точки, намиращият се на 11-о място (точно под чертата) „Черноморец“ е с 25, десетият „Локомотив“ София е събрал досега 34. Последните три отбора в класирането са на практика изпаднали с 18, 15 и 12 пункта. Изводите направете сами.

В горната половина на таблицата не е по-различно. „Литекс“ и „Лудогорец“ са далеч напред и като точки, и като игра. ЦСКА се мъчи да ги настигне, но... с тази игра по-скоро не. Това е определението и за „Левски“, дори в по-голяма степен, а „Локомотив“ Пловдив и „Черно море“ са просто пълнеж. Интригата е около това кой ще се класира за Европа между ЦСКА и четвъртият „Ботев“ Пловдив, а шампионът на 90% ще бъде „Лудогорец“.

Ясно е, че това е нещо като междинен сезон, а и нищо не може да се направи сега. По-скоро БФС трябва много внимателно да следи развоя на първенството и да си вземе необходимите поуки. И мерки. А защо не и да промени формата на вече ясния следващ сезон, където отборите ще са 12, а седмиците – шестици. Но положението няма да е много по-различно от сега. Изходът е първенство с десет отбора по системата: всеки срещу всеки по четири пъти и с един или два изпадащи. Същото важи и за „Б“ група.

Ключови думи

Коментари

z

Коментарът е изтрит поради неспазване <a href="/TermsAndConditions">условията за ползване</a>

dodo

Коментарът е изтрит поради неспазване <a href="/TermsAndConditions">условията за ползване</a>

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.