Президентът Владимир Путин, премиерът на Крим Сергей Аксьонов, шефът на Държавния съвет на републиката Владимир Константинов и председателят на Координационния съвет на Севастопол Алексей Чалин подписаха в Москва "Договор между Руската федерация и Република Крим за приемането в Руската федерация на Република Крим и образуването в състава на РФ на нови субекти".

Парафирането стана след дълга реч на Путин пред депутатите, губернаторите и представители на обществеността.

"Ние уважаваме териториалната цялост на Украйна, но Крим "по същество може да бъде само руски", заяви Владимир Владимирович, цитиран от ИТАР-ТАСС. Според него предаването от Хрушчов през 50-те години на миналия век на полуострова на Украйна е било противоконституционно.

"Няма да се стремим към конфронтация с партньорите както на Изток, така и на Запад", увери той.

"Западните партньори преминаха границата, държаха се грубо, безотговорно и непрофесионално", изтъкна Путин. И подчерта, че прословутата политика на сдържаност от страна на Русия продължава и днес. Той призова Запада да прекрати истерията и да признае, че Русия има свои национални интереси, които трябва да бъдат уважавани.

Руският президент обвини САЩ в присвояването на правото да решават съдбата на света и да създават коалиции от рода на - "който не е с нас, е против нас". Той обаче изрази признателност към народа на Китай, чието ръководство по неговите думи разглежда ситуацията в Крим в пълната и конкретност.