За да бъдеш милиардер, най-важното нещо е да имаш разстройство на личността“, написа в неделния брой на Financial Times една от най-популярните авторки на изданието – Люси Келълуей.

Винаги съм приемала, че това е така и изводът се основава на собствения ми опит с интервютата с някои от тях. Сега имам потвърждение от човек, който знае за какво говори. Жюстин Мъск, която прекара осем години, омъжена за мъжа зад PayPal, SpaceX, а сега и Tesla Motors, се е наела да сподели със света своята гледна точка, че тези, които постигат големи неща, са най-често „изроди и неудачници“.

Нейните забележки дойдоха като отговор в публикуван наскоро въпрос в Quora (социална мрежа за задаване на въпроси – б.р.): Как мога да съм толкова велик, колкото Бил Гейтс, Стив Джобс, Елън Мъск или Сър Ричард Брансън?

Краткият отговор, който тя даде: Не можеш.

По-дългият отговор е едно от най-добрите обяснения на успеха, което някога съм чувала. Според нея има два вида успех: нормален успех – който изисква много работа, талант и т.н. - и изключителният успех – на какъвто се радва бившият й.

Тя препоръчва нормалната разновидност. Докато изключителната е запазена само за тези, които са родени такива.

Те имат дислексия, те са аутисти, те са неспособни да се концентрират, те са четвъртити колчета в кръгли дупки, те вбесяват хората, спорят, клатят лодката“.

Те откриват нещо по-голямо от тях, което да ги обсеби, и работят лудо, обяснява тя. Това е техният начин да се справят с нещата.

С един удар г-жа Мъск разруши цялата индустрия за мотивация и самопомощ. От тази гледна точка, няма абсолютно никакъв смисъл да изучаваш изключителния успех. Ако не си роден такъв, никога няма да го постигнеш. А и не би искал да го постигнеш.

И все пак, тези милиардери продължават да бъдат интересни обекти за изследване, особено начинът им, по който се справят в личния живот. Гледната точка на г-жа Мъск по този въпрос е твърде мрачна. Изключителният успех, посочва тя, идва допълнен със „семейната драма, въпросите с Важния друг, когото виждаш рядко, тъмни нощи на душата... малко сън, даже по-малко сън и от това“.

С други думи, милиардерите не са подходящи са женитба. Точно това и аз винаги съм си мислела.

Г-н Елън Мъск от своя страна изглежда като особено лоша партия: малко след развода си с г-жа Мъск, той се ожени за актриса, с която също се разведе, за да се ожени веднага след това отново за нея. В момента той е в процес на втори развод с актрисата.

Докато се поздравявах, че не съм се омъжила за милиардер, започнах да си мисля и за другите имена от въпроса – Бил, Ричард и Стив. Забележителното при тях не е, че са прелитали бързо покрай жените, а точно обратното – че са открили една и са останали до нея.

Бил Гейтс се е оженил за Мелинда преди 21 години. Техният брак е толкова здрав, че ако някой ден чуя новината, че се разделят, ще се почувствам толкова зле, все едно светът вече не е толкова надеждно място. Сър Ричард Брансън е преминал през един бърз брак в двайсетте си години, но вече 25 години е женен за втората си съпруга. А Стив Джобс остана женен за една и съща жена 20 години до края на живота си.

Ако продължите надолу по списъка с милиардери на Форбс, ще забележите странен модел. Повече от 40% от браковете завършват с развод, но сред изключително успешните, от които бихме очаквали да са абсолютни неудачници в личния живот, случаят е точно обратният.

Вторият по богатство – Карлос Слим, е бил женен за една и съща жена в продължение на 32 години, докато тя почина през 1999 година. Уорън Бъфет (№3) остана женен за първата си жена 52 години. (въпреки че през по-голямата част от времето живееше със сервитьорка, за която се ожени след смъртта на съпругата си)

По-надолу в списъка има само няколко имена, които са се проявили като неспособни да се фокусират върху семейния живот. Повече са милиардерите, които живеят с първите си съпруги.

Това не е чак такова постижение за Мърк Зукърбърг, който се обвърза през 2012 година, но Джеф Безос и Майкъл Дел са женени по повече от 20 години. Ерик Шмид – повече от 30, Фил Найт от Nike се доближава до златната си сватба.

Как се постига такава стабилност?

Тези милиардери винаги са живели в обсебващата хватка на работата, която би трябвало да е провалила връзките им. Всички имат достатъчно пари, за да привличат страхотни нови жени и за да плащат на предишните.

Нямам идея какво е обяснението, но се чудя дали не е това – че когато един странен човек открие друг, с когото си подхождат, не бърза да се разделя с него. Или пък това, че ако си свръхотдаден на работта си, залитане по друга жена не ти се струва достатъчно вълнуващо преживяване. А може и просто да е друго – че ако рядко виждаш половинката си, тя или той има много по-малък шанс да те изнерви.