Дюни са. Така експертите от междуведомствената група, водена от БАН, се произнесоха, след като направиха оглед на къмпинг "Юг", в т.ч. на мястото, на което собственикът на къмпинга - "ИФ Фаворит", изля две бетонни плочи, предшественици на вилно селище от 16 къщи.

С това произнсяне се предполага, че и бетонът трябва да бъде премахнат, и целият проект да бъде отменен. Но от фирмата стопанин не смятат така. Нямат доверие на експертизата на пратените сега учени от Академията и възнамеряват да назначат своя собствена, заяви пред Клуб Z Стамо Стамов, представител на "ИФ Фаворит".

"Тези тук са ботаници", посочи Стамов, визирайки учените от БАН, които направиха заключението, че става въпрос за дюни, а не за "пясъчни навявания".  

И допълни:

"В момента се консултираме с юристи и с научни работници по почвознание. Искаме експерти по почвите, а не по ботаника да се произнесат. Ще искаме да направят преглед от Китен до Лозенец - какво и как се е образувало там".

Не стана ясно обаче защо "ИФ Фаворит" ще търси нови експерти при положение, че докато течеше държавната проверка, на място, в защита на инвеститора се изказваше Денко Мошев, представен като доктор по почвознание. Мошев, както и Национална асоциация "Българско Черноморие", поддържаха тезата, че на мястото на двете площадки с бетон дюни няма.

От екоминистерството съобщиха, че РИОСВ-Бургас ще предпише на кмета на община Царево Георги Лапчев да предприеме съответните действия за премахване на строежа. ДНСК пък ще му разпореди да предприеме действия за спиране на строителството по реда на Закона за устройство на територията, тъй като строежът е пета категория. ДНСК също така ще сезира Върховната административна прокуратура с искане за прогласяване на нищожността на издаденото от главния архитект на община Царево разрешение за строеж  от 2012 г. за вилното селище.

Въпреки всичко това, Стамов не бе категоричен ще премахне ли доброволно "ИФ Фаворит" излетите две бетонни плочи. Отбеляза само, че фирмата сама е замразила проекта до изчистване на всички спорове.