Девет души в Индонезия вероятно изживяват последните си часове на този свят.

Осем чужденци и един индонезиец могат да бъдат разстреляни още утре. Деветимата получиха на 25 април официални писмени известия от властите в четвъртата по население държава в света, че смъртните им присъди за наркотрафик ще бъдат изпълнени. Те трябва да посочат и последните си желания. Така започна отброяването на последните 72 часа от живота им.

Дипломати от страните, от които са  смъртниците, също бяха поканени от властите да пристигнат на острова-затвор Нусакамбанган. Това е мястото, където събират осъдените на смърт и ги екзекутират. Това става чрез разстрел, извършван от 12-членен войнишки взвод.

При повечето осъдени са техни близки, за да прекарат заедно последните им часове.

Андрю Чан (вдясно) и Мюран Сукумаран разговарят с
адвоката си по време на съдебно заседание през 2010 г.

Разбира се, изпълнението на присъдите може и да бъде забавено. Единственото, което повелява индонезийският закон, е, че смъртникът не може да бъде екзекутиран по-малко от 72 часа след получаване на известието.

Австралия, чийто граждани Андрю Чан (31 г.) и Мюран Сукумаран (33 г.) са в групата смъртници, за пореден път помоли Индонезия те да бъдат оставени живи. От Канбера заявиха, че екзекуциите няма да решат проблемите на Индонезия. Австралия предлага на Индонезия различни варианти, сред които и взаимна размяна на затворници. Джакарта обаче е непреклонна.

Във Филипините не спират масовите шествия с призиви да бъде спасен животът на 30-годишната Мери Джейн Велосо. Тя е с две деца, на възраст 12 и 6 години. Когато е арестувана през 2010 г., малкото й дете е било едва на годинка.

Филипинци палят свещи за осъдената на смърт Мери Джейн Велосо.

Единственият "щастливец" е французинът Серж Атлауи (52 г.). В последния момент стана ясно, че защитата му е внесла в съда нови доказателства и се надява те да затвърдят невинността му. Затова само той не е получил известието за предстоящата екзекуция.

Френският президент Франсоа Оланд заплаши със сериозни последици Индонезия, ако тя екзекутира дори един от осъдените. 

"Според международното право смъртна присъда се налага само за изключително тежки престъпления, а наркотрафикът не е сред тях", каза в специално изявление генералният секретар на ООН Бан Ки Мун.

Индонезийският президент Джоко Видодо, който е на власт от ноември 2014 г., обаче заяви, че няма да има милост за наркотрафикантите. След встъпването му в длъжност бяха възобновени екзекуциите за тови вид престъпление. Смъртни присъди за наркотрафик не се изпълняваха при предшественика му (2004-2014 ) Сусило Бамбанг Юдойоно. Още през януари на островната държава бяха разстреляни няколко чуждестранни наркотрафиканти.

Серж Атлауи ще се порадва на поне още малко живот.

Присъдите са произнесени отдавна. Първите от тях са издадени още през 2005 г. срещу австралийските граждани Андрю Чан и Мюран Сукумаран. Те са обвинени, че са създали група за трафик на хероин от Индонезия за родината им. Двамата признават вината си, но твърдят, че съдиите на процеса срещу тях са били корумпирани.

Филипинката Мери Джейн Велосо твърди, че заминала за Индонезия да търси работа, която й обещала нейна приятелка, отишла по-рано там. След това същата приятелка сложила в багажа й наркотик, без Мери Джейн да подозира.

Сред осъдените е и 42-годишният бразилец Родриго Гуларте. Родителите му твърдят, че той е със забавено умствено развитие. А законите в Индонезия забраняват не само екзекуцията, а дори и съденето на такива хора. Джакарта обаче обяви южноамериканеца за нормален.

Индонезийската полиция патрулира във водите край острова-затвор Нусакамбанган,
където трябва да бъдат екзекутирани осъдените на смърт.

Най-нелепа изглежда одисеята на Серж Атлауи - единствения, който утре със сигурност ще остане жив. Той пристига в Индонезия през 2006 г., за да работи като електротехник. Арестуван е в къща в провинция Бантен, където според властите се произвежда екстази. През 2007 г. Атлауи, който е баща на 4 деца, е осъден на доживотен затвор. След обжалване от негова страна Върховният съд го осъжда на смърт. Молбата му за помилване е отхвърлена окончателно през декември 2014 г.

В групата смъртници има също така нигериец. Предполага се, че той се казва Джамиу Абашин. Африканецът е заловен с наркотици с фалшив испански паспорт на името на Рахим Салами.

Вероятно последните си часове на този свят изживяват също така нигерийците Оквудили Оятанзе и Силвестър Нволисе, ганаецът Мартин Андерсън и индонезиецът Зайнал Абидин бин Махмуд Бадарудин.