Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Съдии ще бъдат обучени специално да гледат дела на хора с психични заболявания. Става въпрос не само за принудителното им въдворяване в лечебни заведения, а и за имотни въпроси, по които - ако няма подходящи близки - правата и интересите им ще бъдат разяснявани от специално назначени служители.

Същото важи и за цяла система от социални работници, която трябва да заработи, и които ще следят болният пие ли си лекарствата, какво е състоянието му след напускането на лечебно заведение и т.н.

Това стана ясно на откриването на дискусия, организирана от Министерството на правосъдието, за правата на хората с ментални увреждания и интелектуални затруднения.

"Целта е не просто да се слагат под запрещение както сега - това е фактически гражданска смърт", каза зам.-министър Вергиния Мичева-Русева.

Тя подчерта, че в момента почти няма съдия, който да отказва запрещение, а тази мярка те прави "правна нула".

България е страна по Конвенцията на ООН за защита на правата на хората с увреждания от 2012 г., но заради вакуум в родното законодателство на практика не я спазва, каза още Русева.

Тя се надява новият Проектозакон за физическите лица и мерките за подкрепа до лятото да бъде готов, а от есента да се приеме и да заработи. В близките дни новият закон ще бъде обсъждан с магистрати и НПО.

"Надяваме се като страна - част от Конвенцията на ООН да осигурим на тези хора сами да преценяват от какво имат нужда и да вземат решения - каза и министър Христо Иванов. - Има хора, които гният в институциите. Трябва да се погрижим за тях и тази грижа да не се превръща в инквизиция."

Социалният антрополог Харалан Александров нарече сегашните психиатрични клиники "резервати на тоталитаризма".

На форума бяха показани историите на Руси Станев и Стефан Станков - психично болни, осъдили България в Страсбург заради запрещението, под което са били поставени и за това, че са били в институция против волята си.

 

Ключови думи

Коментари

човек

Относно употребата на думата "лудост" по разни теми пиша- трябва да се знае, според разумни хора - нормален човек, не трябва да се присмива, да си прави шеги и т.н с хора, които са били лекувани в психиатрии, ходили на психиатър и т.н (а и много от хората (предимно мъже- може би предимно от гей мъжете- за които не знам дали могат да се променят или да осъзнаят грешния си път- дори и ако са ходили на лекар и т.н), които винаги са били на свобода или само и в затвор - са много по- агресивни, нередовни, опасни и т.н- от хората, които са били лекувани в психиатрии (а важното за хората, които са били лекувани в психиатрии и т.н- е да оздравеят и да се оправят, а не да стоят вечно в тях и прочие) и т.н). А с толкова страшни и садистични неща не трябва да се правят шеги и т.н. А определено (така аз мисля) психично болните и т.н хора в България и въобще по света - определено (така аз мисля) не трябва да бъдат наричани луди - а с някоя по-мека и прилична дума (примерна временно нестабилни, нередовни и т.н). Аз (а мисля, че и нормалните и интелигентни хора -независимо какви са етнически и т.н) мисля, че в цял свят трябва да отпадне съществуването на армии, танкове, оръжия, войски и т.н (а хората, които работят или са работили в подобни неща -трябва да си намерят други нормални професии). Не трябва в държавата ни (и въобще) да има дискриминация към инвалидите, лекуваните в психиатрии и прочие (а и техния брой може би е нарастнал в последните години)- а да не говорим какво е за тях и семействата им- не трябва хората чак до там да си губим човещината- важното е хората ако е възможно -да се оправят (ако е възможно по-бързо) и да се променят към добро....

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.