Съдии ще бъдат обучени специално да гледат дела на хора с психични заболявания. Става въпрос не само за принудителното им въдворяване в лечебни заведения, а и за имотни въпроси, по които - ако няма подходящи близки - правата и интересите им ще бъдат разяснявани от специално назначени служители.

Същото важи и за цяла система от социални работници, която трябва да заработи, и които ще следят болният пие ли си лекарствата, какво е състоянието му след напускането на лечебно заведение и т.н.

Това стана ясно на откриването на дискусия, организирана от Министерството на правосъдието, за правата на хората с ментални увреждания и интелектуални затруднения.

"Целта е не просто да се слагат под запрещение както сега - това е фактически гражданска смърт", каза зам.-министър Вергиния Мичева-Русева.

Тя подчерта, че в момента почти няма съдия, който да отказва запрещение, а тази мярка те прави "правна нула".

България е страна по Конвенцията на ООН за защита на правата на хората с увреждания от 2012 г., но заради вакуум в родното законодателство на практика не я спазва, каза още Русева.

Тя се надява новият Проектозакон за физическите лица и мерките за подкрепа до лятото да бъде готов, а от есента да се приеме и да заработи. В близките дни новият закон ще бъде обсъждан с магистрати и НПО.

"Надяваме се като страна - част от Конвенцията на ООН да осигурим на тези хора сами да преценяват от какво имат нужда и да вземат решения - каза и министър Христо Иванов. - Има хора, които гният в институциите. Трябва да се погрижим за тях и тази грижа да не се превръща в инквизиция."

Социалният антрополог Харалан Александров нарече сегашните психиатрични клиники "резервати на тоталитаризма".

На форума бяха показани историите на Руси Станев и Стефан Станков - психично болни, осъдили България в Страсбург заради запрещението, под което са били поставени и за това, че са били в институция против волята си.