НАСТЯ ЧЕРНИКОВА*

Под новините на популярния в Якутия портал Ykt.ru присъстват обичайните бутони: Share on Facebook, Вконтакте, Одноклассники – най-разпространените в Русия социални мрежи. Но когато отворите мобилната версия на сайта, ще видите още един бутон: Share on WhatsApp.

Има новини, които са споделяни по над 200 пъти с помощта на това приложение за съобщения. Във фейсбук новините се появяват на стената на всеки един като нещо споделено или коментирано от приятелите му. В WhatsApp те пристигат през груповия чат.

В столицата Якутск живеят около 300 хиляди души и всеки един е член на десетина подобни групови чатове: колеги, родители на другите деца от училището, съседи и т.н. Когато се появи интересна новина, тя може да обиколи тези групови чатове за секунди.

Възрастните хора влизат в магазините на мобилните оператори и питат за „най-евтиния телефон, който има WhatsApp“. Те знаят, че децата им използват това приложение за съобщения, че то е безплатно и лесно, и просто искат и те да са информирани.

Кралете на видео игрите в Якутия, братята Ушнитски, си спомнят как техен познат наскоро си купил апартамент в нова сграда. И първото нещо, което направили съседите, било да го добавят към тяхната чат група. В WhatsApp разбира се.

Банките, магазините и ресторантите поддържат техни канали в WhatsApp. Същото правят и някои институции. Местните медии използват WhatsApp, така както колегите им по света използват туитър. Новините за пожари или катастрофи често се появяват първо в приложението. Например говорителят на полицията изпраща съобщение в груповия „журналистически чат“, ако нещо важно се е случило.

Този феномен има и своите недостатъци. За разлика от фейсбук и туитър, авторът на първоначалното съобщение много бързо изпада надолу в поредицата коментари и понякога е практически невъзможно да стигнеш до първоизточника.

Хората в Якутск се сблъскват и с друг сериозен проблем: как да различават фалшивите новини, които редовно се появяват в мрежата. Неотдавна се появи съобщение за смъртта на първия президент на Якутия, което се позоваваше на сайта News.Ykt.Ru. То се разпространи толкова бързо чрез WhatsApp , че държавните медии бяха принудени да излязат с опровержение. А най-честите новини са точно съобщенията за смъртта на известни хора.

За какво си пишат хората

През последните две години новини от WhatsApp редовно се появяват в местните медии.

През март едно видео набързо достигна до хиляди зрители. Записът показваше двама младежи с маскирани лица, говорещи пред якутски националисти, които пребиват няколко други младежи пред кинокомплекс в Якутск. Всичко това става на фона на руския флаг. Полицията веднага започна разследване.

През февруари жител на Якутск се разделил с приятелката си и публикувал снимка от нейния WhatsApp. Властите му повдигнали обвинение за разпространяване на лична информация и го изпратили за 6 месеца в трудов лагер. Малко по-късно друг младеж публикувал снимка на приятелката си с надпис: „Тя може да прави всичко“. Съдът приел това за клевета.

WhatsApp често се използва и за издирване на изчезнали хора. През март родителите на ученичка написали в „групата на родителите“, че момичето им е изчезнало, а телефонът й не отговаря. За минути били установено, че детето просто се е забавило след училище заедно с приятелки.

Защо в Якутия?

Първо, само преди две години достъпът до интернет в републиката струваше 2000 рубли на месец (по това време 65 долара), което бе непосилно за мнозина, а и връзката бе слаба. За повечето хора тогава мрежата се ограничаваше до няколко сайта за местни новини. Всъщност това не било проблем за жителите на Якутия, които до ден днешен продължават да четат само какво се случва около тях. На сайта Ykt.ru секцията „Якутия“ има в пъти повече четения от „Русия“ или „Свят“.

Второ, през зимата в Якутск температурите достигат до минус 60°C, хората си стоят вкъщи и е обичайно да си пишат съобщения с приятели. Разменят цитати, рецепти, поздравителни картички на местния език. Стремежът да пуснеш нещо вирусно в WhatsApp се е превърнал в нещо като спорт.

Трето, приложението е изключително лесно за употреба. Възрастните хора често дори не са наясно, че използват интернет.

Бъдещето на съобщенията

Според доклад на Института Ройтерс, в последните години броят на хората, които четат новините на смартфони вместо на компютри, се е увеличил значително – те вече са около 40%. Най-често това става през фейсбук или туитър.

Медийни експерти очакват популярните приложения за съобщения да са следващото ниво – поколението Z вече не „виси“ толкова в социалните мрежи, колкото прекарва време в приложения за съобщения.

През 2014 година Далечният изток, където е Якутия, се превърна в най-бързо растящият пазар за смартфони в Русия. Много хора там нямат компютри, но вече има достъпни за всеки смартфони. Почти всеки смартфон в Якутск има инсталиран WhatsApp. Според проучване на Drom.ru 93,7% от хората в Якутия използват WhatsApp. Това е най-високият дял в целия Далечен изток.

Без да го осъзнават, хората в Якутия ни показват кой е следващият стадий в развитието на медиите – комуникацията вече се измества от социалните мрежи към съобщенията.

------

* Текстът е публикуван за първи път в Secretmag.ru, а след това е преведен в редица западни издания. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.