Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Стотици любители на народните танци се стекоха в центъра на Брюксел - на площад "Гранд плас"- за да се хванат на традиционното Голямо хоро. За трета поредна година хорото поведе заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева. Последваха я посланиците в Белгия на няколко балкански държави, българският заместник-министър на културата доц. д-р Бонка Петрунова и евродепутатът Ева Паунова.

"Днес отбелязваме десет години от подписване договора за присъединяване на България към Европейския съюз. Радвам се, че на този ден ще извием българско хоро в сърцето на европейската столица", каза от сцената Кристалина Георгиева.

Както и предишни години, и този път тон за хорото дадоха солистите на прочут български ансамбъл за народни танци. Музикантите засвириха типични български мелодии, а техните колеги-танцьори се смесиха с ентусиазираната публика. Освен българи, които добре познават танцовите стъпки, на хорото се хванаха и много чужденци, жители и гости на Брюксел. Сред най-атрактивните участници бяха изпълнители от любителски танцови групи от Белгия, облечени в народни носии. В събитието участваха и фолклорни ансамбли от Албания и Турция.

Голямото хоро се организира по инициатива на Кристалина Геогриева в рамките на фестивала за балканска музика и изкуство Balkan Trafiк! и със съдействието на Министерство на културата на България.

Фестивалът Balkan Trafiк! се провежда за девета поредна година. Тази година в събитието участва сръбската легенда Горан Брегович.

 

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.