Хиляди американци излязоха на протест и поискаха президентът Барак Обама да признае арменския геноцид. Президентът Барак Обама обеща солидарност с арменците, но не назова думата "геноцид" за събитията от преди сто години в Османската империя, съобщава Асошиейтед прес.

"Искаме Обама да признае срама си!", "Обама обеща да признае геноцида, а сега изведнъж отказа за произнесе думата", "Геноцидът си е геноцид, както и да го наречеш",  негодуваха участниците в митинга в Лос Анджелис. В шествието според различни източници са се включили между 50 000 и 130 000 души.

На митинга имаше и още по-крайни плакати. На някои от тях президентът лаконично бе определен като "лъжец", а други пишеше "Обама, Турция те държе на каишка".

Подобни протести е имало и в други американски градове.

В изявлението си Обама каза, че "масовото избиване на арменци през Първата световна война от османските турци е важен момент, който навежда на размисъл за това колко важни са историческата памет и изправянето лице в лице с миналото".

По време на президентската кампания Обама определи като геноцид избиването на арменци в Османската империя в периода 1915-1922 г. и заяви, че правителството има отговорност да признае събитията за такъв.

Използваната от американския президент формулировка бе възприета и от българския парламент, който по време на отбелязването на 100-годишнината от трагичните събития на вчерашното си заседание в последния момент смени думата "геноцид" с "масово изтребление". Смекчаването на текста обаче не доведе до протести срещу решението на Народното събрание.