Ужас! Гъста мъгла се спусна над Париж, но не е приятна и топла като в разказа "Любовта е сляпа" на Борис Виан.

"У нас всички сме с хрема, колегите развиха алергии, днес карат само колите с нечетни номера, а градският транспорт от 5 дни е безплатен!" Това пише във фейсбук и на блога си Александър Александров - българин, който живее в Париж.

От седмица насам френската столица е обвита от смог, което накара правителството да обяви жестоки рестрикции върху автомобилите, невиждани от две десетилетия насам.

Мерките са категорични - колите с четни номера ще карат на четни дати, тези с нечетни - само на нечетни. Градският транспорт е безплатен до второ нареждане, не се плаща и за велосипеди под наем, както и при различни схеми за почасово използване на леки коли и електромобили.

Според Ройтерс френската столица е благоприятна за развитие на гъстата мъгла заради натоварения автотрафик и преобладаващите дизелови автомобили. Допълнителен принос за гъстата мъгла оказа и топлото и безветрено време, което се задържа около седмица преди падането на мъглата.

Въздухът в Париж наистина е мръсен. Миналия четвъртък Европейската агенция по околна среда обяви, че в него са измерени 147 микрограма прахови частици на кубичен метър при 114 в Брюксел, 104 в Амстердам, 81 - в Берлин и 79,7 - в Лондон.

Смог ли?

Знаете ли какво точно означава "смог"?  Думата smog възниква в началото на 20-и век в Англия като съчетание от smoke (пушек) и fog (мъгла). Проблемът е бил типичен още от 19-и век за Лондон заради честите мъгли, съчетани с пушека от печките в гъсто населения град.

Сред най-засегнатите от смог през последното десетилетие са Пекин и Хонконг, където нивата на прахови частици понякога надвишават в пъти дори постигнатите през последната седмица в Париж.

Индустриалната мъгла е много опасна за хората с алергии и белодробни проблеми.