Съдебната система пак има ядове с октоподи. След като „знаковото“ едноименно дело срещу Алексей Петров се продъни, сега Висшият съдебен съвет (ВСС) се самосезира за съвместна вечеря, включваща осмокракия морски дар, подсъдимия по делото „САПАРД“ Марио Николов и члена на Върховния административен съд Петър Стоянов.  Последните двама не са били в чинията, но бяха добре „сготвени“ , след като лъсна как вечерят в закътан ресторант в жк „Белите брези“. Тяхна снимка бе публикувана във в. „Капитал“ преди 3 дни.

Днес от ВСС съобщиха, че комисия „Професионална етика и превенция на корупцията“ се е самосезирала по публикацията и на извънредно заседание до края на седмицата ще привика Стоянов. Освен настоящ съдия във върховния правораздавателен орган, той е и бивш член на ВСС. В края на миналата година, именно като съдия във ВАС, Стоянов е бил докладчик по дело на фирма, свързана с брата на Марио Николов - Петър. Фирма „Лидерпак“ е водила дело срещу Агенция „Митници“ за пропуснати ползи, а Стоянов отсъжда в полза на фирмата на Петър Николов обезщетение в размер на 561 094 лв., което агенцията трябва да плати.

Марио Николов бе осъден на първа инстанция, но после оправдан от Апелативния съд за пране на пари и източване на 7,5 млн. евро от програмата САПАРД. По искане на главния прокурор Сотир Цацаров на 12 март – ден преди вечерята с октопода, Върховният касационен съд върна за доразглеждане делото, което се наблюдава дори от Европейската комисия.