Министерство на околната среда и водите (МОСВ) тихомълком е подало сигнал в прокуратурата за сделката на бизнесмена Неделчо Гинин за имот в Синеморец, който в момента се застроява без всички необходими разрешителни. Това обявиха днес еколози на брифинг, посветен на поредните случаи за застрояване по Черноморието в изминалите две седмици.

По думите на журналиста от "Биволъ" Асен Йорданов екоминистерството е внесло сигнал на 20 април, че сделката в Синеморец е незаконна. Според МОСВ има нередности при придобиването на земята от общината в полза на частното лице. Това била и причината РИОСВ-Бургас да не съгласува инвестиционните намерения на Гинин, който въпреки това вече строи на мястото. Както е известно РИОСВ замрази строежа, а случайно или не екоинспекторка бе заплашена по телефона във връзка със свои телевизонни изяви по конкретния казус. Според журналиста от МОСВ не са обявили, че са сезирали прокуратурата от страх, какъвто е сковал голяма част от представителите на държавата в черноморския район.

Оказва се, че през 2005 г. бившият собственик Неделчо Гинин е купил парцела в Парк Странджа от Община Царево, която не е имала законово право да го продава, пише "Биволъ".

Забраната е формулирана от 2002 г. в Закона за защитените територии, където в Чл. 10 е записано, че собствеността на държавата и на общините върху горите, земите и водните площи, включени в защитените територии е публична. За да сключи сделка с частно лице общината трябва първо да деактува публичната общинска собственост в частна общинска собственост. Документ за тази смяна на собствеността обаче не съществува според РИОСВ. Някой през 2005 г. е извършил престъпление, продавайки публичната земя в парка. По това време община Царево се управляваше от червения кмет Петко Арнаудов.

От вписването в Имотния регистър се вижда, че Неделчо Гинин е заплатил 170007 лв. за този терен. Само година по-рано той придобива като крайно нуждаещ се съседен имот за 2 лв. на кв. метър. По-късно там е построен апартаментният комплекс „Велека Ризърт“. Строежът, започнат сега от фирмата „Корк и Форк“ е всъщност разширение на комплекса.

За да се случи това, през 2012 г. Неделчо Гинин изкупува от общината още 24 кв.м. терен към същия парцел и го продава на фирмата на дъщеря си „Корк и Форк“, която заявява инвестиционно намерение в „РИОСВ-Бургас“ и иска съгласуване. РИОСВ обаче открива, че промяната на собствеността от публична общинска в частна общинска не се е състояла документално и уведомява „Корк и Форк“, че според нея тази сделка е нищожна. Фирмата завежда дело в Административен съд – Бургас срещу мълчаливия отказ на РИОСВ да се произнесе със становище за екооценка и го печели. РИОСВ обжалва във ВАС, но „Корк и Форк“ се оттегля от делото и почва да строи без нужните документи. И до момента няма становище на РИОСВ за съвместимост на проекта, което прави незаконно изливането на бетона.

От пресцентъра на МОСВ уточника малко по-късно, че регионалната екоинспекция в Бургас е поискала от държавното обвинение да провери всички сделки с недвижими имоти, попадащи в границите на Природен парк "Странджа".

Междувременно Министерски съвет взе решение плажовете "Корал" и "Делфин" да бъдат дадени на екоконцесия. Както Клуб Z писа, още в мандата на Екатерина Захариева като регионален министър е била определена дефиниция за екоплаж - по-малко платени чадъри, по-малко заведения и плажни атракциони. Оказа се, че тази концепция е възприета и от настоящия регионален минситър Лиляна Павлова. Днес тя обяви, че изискванията към бъдещите концесионери ще са за много повече от 50% свободна за плажуване зона, на която летовниците ще разполагат собствени плажни принадлежности, без да заплащат. Заведенията трябва да се разполагат на не повече от 1% от плажната ивица, а атракционите изключват замърсители като джетовете например.

Процедурата по намиране на концесионери въпреки, че е ускорена ще трае поне половин година. Дотогава плажовете ще бъдат дадени под наем. Процедура за наемател вече бе обявена със срок на договора 5 години. Павлова обаче уточни, че в момента , в който се намери концесионер договорът с наемателя ще бъде автоматично прекратен. Концесиите и за двата плажа ще бъдат 15-годишни. "Тъй като екоплажът изисква по-малко платени услуги и цената за концесионера ще бъде по-ниска", допълни Павлова. Годишната такса за "Делфин" ще бъде 4 337 лв., а за "Корал" 53 838 лв. без ДДС.