Комплексният онкологичен център в Бургас ще купува апаратура за прилагане на радиохирургия, която е призната в цял свят като най-ефективния и безопасен метод за лечение на ракови заболявания.

Радиохирургията позволява лечение на открити в ранна фаза микротумори и дава голям шанс за пълно излекуване на болния. Чрез сканиране се определя точно размерът и местоположението на тумора. Така радиолъчите се насочват прецизно към засегнатото място без да увреждат съседната тъкан.

"Онкологичните заболявания са сериозен проблем за обществото. Затова през последните години община Бургас положи усилия за осигуряването на добри условия за лечение и диагностика. За целта инвестирахме собствени средства и привлякохме финансиране по европейски проекти както за купуването на модерна апаратура, така и за привличането на добри медицински специалисти. Осигуряването на нова и модерна апаратура за радиохирургия ще е надграждане на постигнатото до момента в амбицията ни да осигурим най-добрите методи за лечение на онкологични заболявания", заяви кметът на Бургас Димитър Николов.

За модерната апаратура ще са необходими 7 милиона лева. Има шанс те да бъдат осигурени по европейски програми. Предложението ще бъде обсъдено в общинския съвет на Бургас.

В момента единственото място, където се прилага подобно лечение, е американската болница в Истанбул. С осигуряването на модерната апаратура Комплексният онкологичен център в Бургас ще се превърне във водещо заведение в Източна Европа.

Междувременно стана ясно, че все повече хора се възползват от лечението с линейния ускорител, с който разполага Центърът. Уредът е от най-висок клас и първи по рода си в страната. От началото на годината над 250 души са преминали през специалните процедури, докато за изминалата година броят им е 440, обясни управителят на здравното заведение д-р Христо Дечев.

В момента лекарският екип, който провежда лъчетерапиите с линейния ускорител, е сред най-добрите в Източна Европа и се състои от трима специалисти, а в скоро време към тях ще се присъедини още един.