Дюни или не? Това е въпросът и днес във втория ден от проверката на експерти на БАН и други държавни институции, които обследват пясъчните възвишения на къмпинг "Юг". Върху тях собственикът "ИФ Фаворит" вече изля две бетонни плочи, основа за ново вилно селище. Строежът бе замразен от регионалната инспекция по околната среда и водите до изясняване на статута на терена.

А спорът вече е налице. От едната му страна стои БАН, а от другата - Денко Мошев, представен като експерт по почвите. Мошев се "сражава" на страната на инвеститора. Или поне така можем да предположим, след като Димитър Канариев, представител на НПО-то, което смята да обжалва наложеното ембарго за строежа - Национална асоциация "Българско Черноморие" (НАБЧ), заяви вчера пред Клуб Z:

"Има с нас експерт по почвознание. Категорично това, върху което вече има излят бетон, не са дюни".

Първото обследване на БАН доведе до коментара на доц. Антоанета Петрова:

"Да, дюни са. Всъщност трябва да се прецени къде доколко и какви нарушения има."

Но днес нито от БАН, нито от РИОСВ се изказват по въпроса, за да потвърдят или не първоначалните констатации на учените от Академията. От екоминистерството заявиха за Клуб Z, че докладът от обследването трябва да бъде готов в петък и ще бъде представен публично най-късно следващия вторник.

Пред Нова тв тази сутрин на мястото застанаха Даниел Ризов, представител на "ИФ Фаворит", Димитър Канариев, който акцентира, че НАБЧ била организация с еконасоченост и Мошев, представен като "представител на научните среди, доктор по почвознание".

Мошев бе категоричен, че не става въпрос за дюни, а за стара морска тераса.