Главен експерт от РИОСВ-Бургас получи заплаха по телефона след телевизионно участие за спрян строеж в село Синеморец, съобщи Министерство на околната среда и водите в съобщение до медиите.

Става въпродс за Детелина Иванова, главен експерт по контрол на защитени територии и защитени зони в Регионална инспекция по околна среда (РИОСВ) -  Бургас.

Заплахата е дошла от анонимен мъж, уточняват от МОСВ. Той се е обадил минути след нейно участие в национална телевизия, където Иванова обяснява за констатирани нарушения, свързани със спрян от РИОСВ-Бургас строеж на територията на село Синеморец, община Царево. За случая са уведомени компетентните органи, се казва още в съобщението на екоминистерството.

Иванова има няколко тв участия през изминалата седмица на разкрития за застрояване по морето, коментира неправомерното заравняване с инертни материали на дюните в Китен и строежа в Синеморец.

Както Клуб Z писа, Министерство на околната среда и водите спря спорния проект за нова жилищна сграда в Синеморец и то в природен парк "Странджа".

"Строителните работи са започнали без инвестиционното предложение да е съгласувано с екоинспекцията. Строителството е спряно до произнасяне на директора на РИОСВ-Бургас с краен административен акт, относно инвестиционно предложение "Изграждане на жилищна сграда с възложител "Корк и Форк" ЕООД, София", посочиха от екоминистерството.

При проверка от експерти от РИОСВ - Бургас на терен бе установено, че е започнат строеж на жилищната сграда. Имотът еограден с метални платна, извършени са изкопни работи и се поставят фундаменти. На обекта е поставена табела, на която е посочено, че е издадено разрешение за строеж на 10 март 2015 г. Няма обаче съгласуване на инвестиционния проект с РИОСВ - Бургас. Разрешителното е издадено от община Царево.

Строителят "Корк и Форк" е свързана с Неделчо Гинин, който вече има един хотел в Синеморец. Формално собственик и управител на "Корк и Форк" е дъщерята на Гинин – Дарина Петрова. Тази сутрин Гинин обясни, че всичко е законно и само оценката на РИОСВ пречела на реализирането на проекта му.