Милионерът Юха Сипиля - технократ и бивш служител на телекомуникационни компании, е човекът, който ще трябва да спасява Финландия от участта на Гърция.

Още повече, самият той предупреждаваше, че скандинавската страна е заплашена да тръгне по пътя на балканската ни съседка. След като оглавяваната от него опозиционна партия "Център" спечели парламентарните избори в неделя, Сипиля е почти сигурният нов премиер. И ще трябва да отдалечи Финландия от пропастта.

За това обаче ще му трябва да състави коалиция. И не с кого да е, а с евроскептичната партия "Финландци" (бивша "Истински финландци").

Поне в едно двете партии са единодушни. Те са против всякакви нови спасителни планове за Гърция.

Юха Сипиля иска замразяване на заплатите и орязване на разходите, за да може Финландия да възвърне своята конкурентоспособност.

Положението в Страната на хилядата езера, както наричат Финландия, хич не е розово. Почти всеки пети неин жител е безработен. От три години Финландия е в рецесия. Разходите на пазара на труда растат, а трудоспособното население намалява. Причина за последното явление е фактът, че страната винаги е разчитала изключително на своите жители, а не на имигранти.

Кредитният рейтинг на Финландия бе понижен на AA+ от агенция "Стандард енд Пуърс". 

"Трябва да приемем, че ни очакват много трудни времена. Ситуацията е толкова тежка, че това е единственият начин да се продължи напред", категоричен бе Сипиля още преди изборите.

Според прогнозите на финансовото министерство в Хелзинки до 2040 г. публичният дълг на Финландия ще скочи до 160 на сто от брутния вътрешен продукт от 59% в момента. Това ще се случи, ако не се пристъпи незабавно към реформи и съкращения.

Този път Финландия се чувства заплашена и от свой съсед. Това е Русия, с която Страната на хилядата езера има обща граница от 1340 километра. Руски самолети често започнаха да навлизат във въздушното пространство не само на членки на НАТО, но и на неутрална Финландия. В Хелзинки все по-често започнаха да се чуват призиви за влизане в Северноатлантическия пакт.

Съставянето на коалиция ще е изключително трудно. Победителите от "Център" ще имат едва 49 места в 200-членния парламент. Дясната популистка партия "Финландци" е втора с 38. Трета е Националната коалиция с 37 места, следвана от Социалдемократическата партия с 34.

Повечето политически сили не искат да си имат работа с Партията на финландците заради нейните антиимигрантски настроения. Юха Сипиля обаче заяви, че е отворен за коалиция с тази формация, като изтъкна, че осъзнава опасността тя да влоши връзките на Финландия с ЕС заради желанието си Гърция да бъде извадена от Еврозоната.

След неделните избори третият заем за Атина би могъл да срещне пречка в парламента в Хелзинки. А за заем трябва да гласуват парламентите на всички страни от Еврозоната.

"Ако "Финландци" влязат в правителството, смятам, че политиката на Финландия към Гърция ще се промени. Промяната ще бъде за добро, защото по-зле не може да бъде", каза след огласяването на изборните резултати лидерът на популистите Тимо Сойни.

Тимо Сойни - лидерът на евроскептиците от партия
"Финландци", иска външното министерство.

Самите гласоподаватели обаче са повече притеснени за икономиката на собствената си държава. 

Така или иначе, предстоят преговори за съставяне на коалиционно правителство. По традиция при такива случаи във Финландия втората политическа сила получава финансовото министерство. Тимо Сойни твърди, че иска Министерството на външните работи, но нищо чудно да промени мнението си и да поиска или финансите, или двете ведомства наведнъж.

Преговорите могат да продължат и седмици. Юха Сипиля започва още тази седмица да разговаря и с лидерите на други партии, освен на "Финландци".

Ако преговорите се провалят, следват нови избори. Но това е последното нещо, което трябва на Финландия в момента.