Престрелите между Реформаторския блок и АБВ, които по принцип са част от управляващото мнозинство, продължават. Те започнаха преди няколко седмици между външния министър Даниел Митов и лидера на АБВ в оставка Георги Първанов, президент от 2002 до 2012 г.

Последният залп в конфликта между двете формации бе даден от депутата реформатор Мартин Димитров.

Ей Първанов щял да учи Дани Митов на дипломация. Сам Първанов посочва като основен успех Големия шлем. Но какво остана от шлема - разходи, неустойки, дела... Май няма много смисъл от този курс по дипломация.

Така депутатът Димитров коментира в профила си във Фейсбук диалогът между Първанов и Митов

Репликата на Димитров е по повод думи на Първанов от събота, казани преди градската конференция на АБВ в столицата.

"Няма дилема Европа или Русия. България влезе в ЕС във времето, в което имаше най-добрите отношения с Русия. Ние подписвахме договор за членство в ЕС с пълното разбиране и подкрепа не само на Брюксел, но и цялата общност, на лидерите на Европа и в същото време подписахме „Големия шлем”. Ето това е майсторлъкът в българската дипломация”.

Точно за това ще поканя г-н Митов (министърът на външните работи Даниел Митов - б.р.) в един разговор, защото така зад тила си чух някои реплики. Ще го поканя на един разговор, да видим наистина каква е била, каква е и каква трябва да бъде българската дипломация. Надявам се да му помогна – той е млад човек, може би му се губят някои периоди от развитието на дипломацията, но затова сме ние, по-възрастните – да помагаме", каза тогава Първанов.

"Големият шлем" е въведен от него термин, в който влизат петролопроводът "Бургас-Александруполис", газопроводът "Южен поток" и АЕЦ "Белене", договорени с Русия по негово време. И трите проекта не се осъществиха.

Преди дни външният министър Даниел Митов заяви, че Първанов е загубил връзка с реалността. Така той влезе в задочен спор с него по повод провелата се наскоро в Будапеща среща на външните министри на Гърция, Сърбия, Македония, Турция и Унгария за обсъждане на т.нар. "Турски поток".

Неприязънта между двете формации не бе скрита още в началото на настоящия управленски мандат. Реформаторите отказаха да подпишат каквото и да е споразумение с АБВ, въпреки че формацията на Първанов подкрепи правителството и дори излъчи вицепремиер в лицето на Ивайло Калфин. За това Бойко Борисов подписа споразумението с реформаторите отделно от това с АБВ.