За първи път от пет години насам Торинската плащаница се излага на показ. Реликвата ще може да се види в градската катедрала от неделя до 24 юни. Посещението е безплатно – но само с предварителна резервация, като в ранните часове броят на заявилите присъствие вече надхвърля един милион души. Събитието пък очаквано възроди споровете било ли е загърнато мъртвото тяло на Исус Христос в плащаницата или тя е средновековен фалшификат.

Християнската реликва е 4,4-метрово ленено платно, в което според преданието Йосиф Ариматейски положил тялото на Божия син след разпятието му, като днес, близо 2000 години по-късно вярващите виждат отпечатъка на Христос върху плащаницата.

Папа Франциск е един от хората, които ще посетят катедралата – във визита, насрочена за 21 юни. При последната експозиция на плащаницата през 2010 г. общо 2,5 милиона души се стекоха, за да я видят.

Учени обаче не са съгласни с начина, по който се твърди, че на платното е било оставено изображение на мъж. Според изследване по метода с карбон 14 всъщност плащаницата е от Средновековието. Независими тестове през 1988 г. на Оксфордския университет, Университета в Аризона и Швейцарския технологичен институт показаха с 95% сигурност, че платното се датира от периода 1260 – 1390 г.

Охранител стои до отливка на плащаницата по време на представянето ѝ пред журналисти.

Охранител стои до отливка на плащаницата по време на представянето ѝ пред журналисти.

Църквата официално не твърди, че Христовото тяло е било в платното, като предпочита да се фокусира върху това какво то означава за хората, които го виждат. „Онова, което е най-важно е, че тази плащаница рефлектира с чист и ясен маниер как евангелията описват страстите и смъртта на Исус“, казва торинският архиепископ Чезаре Носилия. „Тя не е изповед на вярата, защото не е предмет нито на вяра, нито на преданост – но може да помогне на вярата“, добавя той.

Според архиепископа мнозина от хората, които ще видят реликвата в катедралата „Свети Йоан Кръстител“, са християни, които вече са се докосвали до нея. „Важното е, че има фундаментална нужда в сърцата на хората да изпитат отново невероятното усещане от първия път, когато са видели плащаницата“, смята духовникът. „Дори и невярващите ще дойдат. Това е случай, който обединява всички заедно“, добавя той.

Модерна възстановка на лицето от плащаницата.

Модерна възстановка на лицето от плащаницата.

 площад "Славейков"