За единна национална регистрация на Реформаторския блок (РБ) за местния вот наесен призова лидерката на Движение България на гражданите (ДБГ) Меглена Кунева на Националния съвет на партията, който се провежда този уикенд в Бургас.

"Единна национална регистрация на Реформаторския блок за изборите и явяване единно на Блока в цялата страна са двете стъпки, на които ДБГ държи. ДБГ е първата партия от РБ, която обявява желанието си за единна регистрация за местния вот. Имаме поставен срок от структурите ни до 1 месец да има подписано споразумение за единно явяване", заяви Кунева.

Така реално формацията й постави отново отдавна обсъждания вътре в Блока въпрос дали да не се премине от коалиция към единна партия.

ДБГ си избра Национален предизборен щаб за местните избори, в който влизат тримата заместници на партията - Найден Зеленогорски, Димитър Танев и Настимир Ананиев, депутатът и секретар на парламентарната група на Блока Димитър Делчев, Живко Табаков – общински председател на ДБГ – Бургас, Прошко Прошков и Красимир Гълъбов – членове на Националния съвет и юристът Николай Вълков. Според решението на разширения Национален съвет на Изпълнителния съвет се възлага в едномесечен срок да инициира преговори с партиите от РБ за подписване на предизборно коалиционно споразумение за общо явяване на местните избори.

"Поставихме си срокове - до 30 април – изграждане на областни щабове и общински предизборни щабове от по 5 души, до 15 май да се излъчват номинации за кметове на населени места, до 20 май – за общински съветници", посочи Кунева.