Екзекутора на „Ливърпул“ – това е гръмкият прякор на старши треньора на ЦСКА Стойчо Младенов. И е напълно заслужен – през сезон 81/82 ЦСКА бие англичаните с 2:0 в четвъртфинал за КЕШ с два гола именно на Младенов и след 0:1 в първия мач се класира на полуфинал. Днес, 17 март 2014 г., се навършват точно 32 години от тази славна „червена“ победа.

Но сега като че ли Младенов има нов прякор – Екзекутора на „Левски“. Като играч Стойчо екзекутира „Ливърпул“, а като треньор – „сините“. При това неведнъж. Президентът на ЦСКА Александър Томов след съботната победа за „армейците“ във Вечното дерби се пошегува, че „червените“ ще станат шампиони, ако всеки кръг играят с „Левски“. В този новоизлюпен виц обаче има известна доза истина.

Стойчо Младенов може да не знае много неща във футбола, но знае най-важното – как да бие „Левски“. А само за този сезон той има три поредни победи над „сините“ в „А“ група, а вече пет мача във всички турнири не е губил във Вечното дерби. Точно това искат изстрадалите „червени“ привърженици. На тях им стига след края на сезона да теглят чертата – пет мача, три победи, две равенства, един допуснат гол. А предстои още едно дерби…

В каквото и състояние да се намира ЦСКА, ако начело на отбора е Стойчо Младенов, това е гаранция за успех срещу „Левски“. С много себераздаване, с пределна мотивация и пълна концентрация, с тичане, ритане, скубане – няма значение. Накрая „червените“ бият „сините“, Стойчо куфее пред камерите, Томов използва момента за собствена легитимация – естествено, треньорът на „Левски“, който и да е той, се самопредлага за уволнение на собственика Тодор Батков, а адвокатът от своя страна или мълчи, или се заканва да „разтури бардака“. Идилия в червено.

Има и друго. Екзекутора не само знае как да бие „Левски“, а знае и как да общува с „милионите „червени“ привърженици“, знае как да „съживява армейския“ дух, как да „обединява всички в името на ЦСКА“. Александър Томов много добре осъзнава всичко това и винаги, когато поеме клуба, кани и Младенов за треньор. Или по-скоро за нещо като щит – непробиваем и с неизтриваемия герб с петте звезди на него. Схемата работи.

Но въпросът е къде е футболът във всичко това? Екзекутора на „Левски“ има безброй победи срещу „сините“, но точно нула в Европа. А тази „подробност“ удобно се избягва и от Младенов, и от Томов, а изглежда и от „червената“ футболна общественост, поне по-голямата част от нея, и по-заспалата. Защото да биеш „Левски“, ако ще и пет пъти поред, вече не е геройство, понеже от Вечното дерби е останало само името.

Стойчо Младенов, Екзекутора на „Левски“, е всъщност и Екзекутора на ЦСКА. Той екзекутира всички надежди на клуба за развитие в правилната посока. Но „милионите „червени“ привърженици“ са на друго мнение. За тях Стойчо е нещо като наркотик в края на тежкия ден, хапче на радостта, с което да забравят колко тъжни са всъщност. И докато те не се събудят, „червеният“ гигант също ще спи.

А най-тъжното е, че „Левски“ е на път да върне в клуба и своя екзекутор – Георги Иванов-Гонзо, който е нещо като „синия“ Стойчо, и „синият“ клуб също ще заспи зимен сън. А един друг клуб, играещ в зелени екипи, също си има Стойчо, само че не Младенов, и който не е Екзекутора на „Левски“, а на ПСВ и „Лацио“.