„Това е едно уникално събитие. Най-сърдечно благодаря на премиера Бойко Борисов и на Вежди Рашидов“, коментира впечатленията си след завръщането от Париж министърът на туризма Николина Ангелкова.

Лувърът си е Лувър“, каза тя пред бТВ.

Николина Ангелкова сподели, че й било неприятно да коментира споровете за това какви пари и на кои журналисти е дала държавата, за да отразяват изложбата на тракийските съкровища в Париж.

„Ако не ги бяхме поканили журналистите, пак щеше да има скандал. Общо взето угодия няма“.

Според нея трябва да се обединят усилията, за „да представим нашата страна в положителна светлина, със своята култура, със своята история“.

В момента България е в центъра на световните медии не защото някой им е платил, а защото представлява интерес“, констатира Ангелкова.

Очакванията за ефекта за туризма от изложбата в Париж:

- 22 милиона туристи да посетят изложбата

- Ръст на туристите с 5%

- 70 хиляди туристи повече само от Франция. В момента са 180 хиляди

Николина Ангелкова потвърди, че има спад на туристите от руския и украинския пазар.

„Ще има спад и това е факт. Не е от вчера, а се знае от година и половина като тенденция“.

Прогнозните данни са за 30% спад от Русия и Украйна. В същото време обаче имало засилен интерес от Германия – с 5% повече, от Литва, Латвия, Беларус и Молдова – с 40% повече.

Туристите от Великобритания и Румъния щели да бъдат колкото миналата година, а посланикът на Израел обещал 20% ръст от своята страна за летния сезон. Очакванията са за 5% повече туристи и от съседните Сърбия и Румъния.