Европейският съюз ще работи над нов основополагащ документ на своята външна политика и политика за сигурност, каза днес негов висш представител. Външните министри ще обсъдят темата на среща в Люксембург в понеделник.

"Дошло е времето да напишем нов документ. Той ще е повече от европейска стратегия  за сигурност, вероятно доктрина за външната политика", каза представителят.

Очаква се министрите да възложат на върховната представителка на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини да представи доклад по темата за редовната среща на на върха на ЕС през юни. Ако тя приеме доклада, Могерини трябва да е готова с черновата на доктрината до началото на 2016 година. Подготовката на доклада беше възложена от среща на върха на ЕС с основна тема 

"Това ще бъде един документ със силна част за отбраната, но не само", добави представителят. "Той трябва да осигури по-видимо и по-последователно европейско външно действие".

Досега ЕС има приета  през 2003 година и ревизирана през 2008 година обща стратегия за сигурност, която изчерпва заплахите пред Европа като тероризма, разпространението на оръжията за масово поразяване, регионалните конфликти, провалените държави и организираната престъпност. Този документ не съдържа нищо за заплахите откроени от конфликтите в Украйна, Африка и Близкия изток.

Външната политика остава в голяма степен в компетентността на държавите-членки, докато европейската дипломатическа служба, оглавявана от Могерини, има координиращи функции. Единно европейско действие на международната сцена, като например санкциите, изисква единодушие на външните министри на 28-те.