Схема за политически назначения, с която се заобикаля закона, действа в Министерство на вътрешните работи (МВР).

Репортаж на bTV, излъчен тази сутрин от телевизията, разкри, че поне седем души в рамките на последните няколко месеца са заели висши ръководни постове във ведомството чрез заобикаляне на формалните изисквания за професионална квалификация. Схемата изследвал адвокатът Милен Шопов.

С коментара си министър Цветлин Йовчев даде да се разбере, че тази практика не е новост и битува от години насам. Главният секретар Светлозар Лазаров пък изобщо отказа коментар. 

Редовите служители в МВР са от категориите Е и Д. Експертите са от категория Г и В. Ръководителите са категория Б. За да стигне до Б, обикновеният полицай трябва да е работил в системата най-малко 13 г., а хора, външни за системата, стават директно комисари от категория Б, само след конкурс за старши оперативен помощник на главния секретар, твърди Шопов.

"Три пъти вече министър Цветлин Йовчев обявява конкурс за „старши оперативен помощник на главния секретар", за общо десет места до тук. Съгласно изискванията на конкурса не се изисква първоначална професионална подготовка. Това означава, че хора изцяло външни на системата, без опит, могат да постъпват на работа и то директно на отговорна длъжност от категория Б - категория, за която някои работят с десетилетия и пак на е я получават”, обясни юристът.

След като вече са комисари, ръцете на министъра са развързани да мести тези хора на други длъжности, оказва се – ключови, а трансферите от пост на пост стават за дни, отбеляза bTV.

„В рамките на десетина календарни дни, от които поне два уикенда и един ден празник на МВР - тоест тях ги изключваме, назначените на длъжността са назначени на други длъжности в МВР и то на изключително високи позиции. Единият става директор на така нареченото СДОТО - службата за следене и подслушвания. Другият става директор на дирекция „Вътрешна сигурност” и третият е директор на дирекция „Инспекторат”. За отбелязване е, че двама от назначените са кадри на ДАНС, а третият - освободен от Цветанов (бившият МВР министър Цветан Цветанов)”, обясни Милен Шопов.

Според юриста по такава схема човек от политическия кабинет е бил преназначен на висша професионална длъжност. За директор на Специализираната административна дирекция „Планиране и управление на бюджета" е назначена Маринела Белева. Преди да влезе в МВР, тя е служила в ДАНС по времето, когато Цветлин Йовчев е председател на агенцията. В министерството става негов съветник. По изпитаната схема става комисар за един ден. В същия ден се издига до шеф на дирекция.

„Ако решим да възстановим или върнем служители, които по една или друга причина са били махнати или принудени да напуснат, трябва с първоначален конкурс да започнат - тоест това е схема за връщане на хора в системата - тя е използвана през годините тази схема, през много правителства. Искам да ви кажа, че са много такива случаите. Повече, отколкото са при нашето управление, са при предишното управление. И това е практика, която е използвана много пъти”, коментира Цветлин Йовчев.

Светлозар Лазаров пък категорично отказа да говори с телевизията.