Главният прокурор Сотир Цацаров определи предложените от правителството изменения в конституцията, свързани със създаването на две камари на Висшия съдебен съвет, като "реалистични, прагматични и осъществими".

Такава промяна би била позитивна, коментира той днес във Велико Търново. Важно било казаното оттук нататък обаче да бъде видяно в писмен вид. 

 „Промените трябва да вървят ръка за ръка с промени в процесуалните закони. Не може да се промени каквото и да било в съдебните зали без да бъдат променени основните закони и основните правила, по които работят съд и прокуратура. Тоест един такъв път с прагматични промени, трябва да върви ръка за ръка с промените в конституцията”, добави Цацаров.

Той коментира и казуса "съдия Ченалова". Според Цацаров колегите му, работили по случая, са си свършили работата. Вероятно освобождаването й под парична гаранция ще бъде протестирано от прокуратурата, каза той.

„Моята преценка за работата им е повече от добра. Прокуратурата ще продължава да върши работата си точно по този начин. Нямаме намерение да спрем до тук”, заяви главният прокурор. По думите му, реформата в съдебната система не се изчерпва само с делото спрямо съдия Ченалова. Реформата са промени в конституцията и законите.

„Останалото е просто - прокуратура, която работи и съд, който трябва да работи. Прокуратурата ще продължава оттук нататък да върши работата си по абсолютно същия начин, независимо от това дали на някого му харесва, или не му харесва, или вижда в това някаква репресия или демонстрация. Това не е реформа. Това е нормална работа. Реформата е конституция и закони”, впусна се в обобщение Цацаров.