"За мен е чест ДПС да ми иска оставката, защото тази партия е символ на лошата управленска практика", заяви пред Нова телевизия здравният министър Петър Москов.

Разговорът с него бе по повод Деня на пациента, който се чества днес.

"ДПС е партията, която през 10 от последните 20 години на практика управлява България", изтъкна Москов. И добави, че е нормално много хора да не са доволни от предприетите от него и настоящото правителство реформи в здравеопазването, защото търпят големи финансови загуби.

"Искам да спрем теча на парите за здраве. От това няма да пострадат нито родилките, нито онкоболните", каза Москов. Той припомни, че има много болници без пациенти, през които през годините минавали мъртви души.

Само в една болница в Лом били приети повече хора в кома, отколкото в целия град София и в цялата София-област, отбеляза Москов. Той не можа да си спомни точния брой, но става дума за стотици пациенти, които не плащат за престоя си. Съвсем естествено, този случай ще бъде проверен и практиката ще бъде спряна.

Москов цитира и коментар на Иван Бедров от Клуб Z, публикуван на 12 април: "Отношението към туризма като към индустриално производство на кренвирши, напълно естествено, води до добре познатия резултат – кренвирши."

"Ако гледаш на една болница като индустрия за правене на пари, това получаваш", каза министърът.

По повод новата методика на НЗОК за заплащане на медицински дейности Москов коментира, че се оплакват тези здравни заведения, които ако фалират, никой няма да разбере, освен шефовете им. Не се е оплакала нито една голяма болница, която приема пациенти в много тежко състояние.

Петър Москов призна и за своя грешка. Поводът бе прочетено в ефир критично послание към него от Христо Гешов, известен като лице на борбата с хепатита у нас. Гешов обвинява министъра, че не си изпълнява обещанията.

"Съжалявам, аз сгреших. Заради медиен натиск се подведох и легитимирах този човек със среща в министерството. Подобни хора опетняват името на организациите, занимаващи се с борбата за здравето на хората. На два пъти му бе осигуряван мобилен екип за изследвания. И двата пъти това лице не събра хора, които да бъдат изследвани. Такива хора съдздават лошо име на всяка една пациентска организация", смята Москов.