Конституционният съд образува конституционно дело № 3/2015 г. по искане на главния прокурор Сотир Цацаров за обявяване на противоконституционни текстове от Бюджет 2015 в частта за Съдебната власт, съобщи институцията. Докладчик по делото е съдия Пламен Киров.

Вчера главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Конституционния съд искане за обявяване на противоконституционност на разпоредбата на чл. 2, ал. 6 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2015 г., в който е приет и бюджетът на съдебната власт.

Повод за сезирането на съда е разпоредбата на чл. 2 ал. 6 от Закона за държавния бюджет, според която съдебната власт тази година няма да получи допълнителна субсидия за направените разходи извън планираните в бюджета.

Очертаващият се проблем с недостатъчните пари се разви още през февруари, когато Висшият съдебен съвет се срещна с финансовия министър Владислав Горанов и поиска допълнителни средства за увеличение на заплатите в система, като се мотивира с чл. 218 от Закона за съдебната власт.

Чл. 218 ал. 2 гласи, че "Основното месечно възнаграждение за най-ниската съдийска, прокурорска и следователска длъжност се определя в размер на удвоената средномесечна заплата на заетите лица в бюджетната сфера съгласно данните на Националния статистически институт". За да се приведат магистратските заплати в съответствие, ВСС изчисли, че са му необходими още 25,4 млн. лв. Реално заплатите в системата обаче не са индексирани от 2012 г.

В разпоредбата на чл. 2 ал.6 ЗДБРБ е уредено, че "за 2015 г. неизпълнението на приходите по ал.1 не се покрива с допълнителна субсидия от централния бюджет".