Ако до края на годината лечебните заведения в страната не получат всички дължими средства за дейността, която са извършили, Българският лекарски съюз (БЛС) ще оттегли подписите си от Националния рамков договор (НРД). Става дума за обещаните 95% от реално изразходваното през 2014 г., които само след първото тримесечие на годината се оказаха доста по-малко, заради нововъведената методика за заплащане в болничната помощ.

"Разчетите показват, че бюджетите на лечебните заведения от януари досега възлизат на около 92-93% от миналогодишните. А ние сме се подписали под 95 на сто. Ако болниците не получат дължимите суми, БЛС ще излезе от рамковия договор с касата", обяви председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов.

По думите му методиката за заплащане в болниците не е добър инструмент за разпределяне на разходите, затова на извънредна среща с ръководството на касата съсловието е поискало тя да извади поне 25 млн. лв. от резерва си, за да компенсира недостига на средства в сектора през първото тримечесие на годината. Лекарският съюз настоява парите да бъдат разпределени по месеци до края на 2015-а, за да се осигурят обещаните 95% от изхарченото през 2014-а.

Окончателното решение трябва да бъде взето от Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса до края на месеца, но дори то да не удовлетворява лекарското съсловие, разтрогването на рамковия договор няма да доведе до резултат. Оттеглянето на подписи от документа на практика е невъзможно, а актът сам по себе си е лишен от всякаква юридическа стойност и няма да прекрати прилагането на спорната методика. Освен това лекарският съюз не е участвал в изготвянето на методиката и няма думата по нейното прилагане или оттегляне.

"Юридическа стойност няма, но е факт, че когато оттеглим подписите, работата на касата също спира. Доказва го практиката. Могат и сами, но без нас е по-лошо", коментира казуса д-р Райчинов.

Цялата отговорност за негативния ефект от новите правила за разплащане в болниците обаче на практика ще понесе правителството, което одобри методиката и я въведе със свое постановление от 16 март. Дали това решение ще бъде ревизирано обаче ще решава Върховният административен съд, който тепърва ще работи по казуса.