За първи път в жилищните сгради в страната започва измерване за наличие на радиоактивния инертен газ радон, а на хората в засегнатите райони ще бъдат предложени превантивни мерки. Това съобщи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред БНР.

Измерването се налага, защото газът е рисков фактор за развитието на рак на белите дробове.  Ще се правят изследвания в жилища, обществени и производствени сгради, акцент ще бъде поставен на местата, където с часове има деца – училища, детски градини и ясли, казва д-р Кунчев.

При изследването в сградите ще се поставят малки пластмасови детектори, които ще стоят в продължение на два периода от по 6 месеца - общо година. Става въпрос за 3000 адреса в цялата страна, като във всяка област - в градове и села, ще се поставят по около 100 детектора.

В местата където има риск, има чисто строителни мерки, които могат значително да намалят концентрацията на радон. Ако концентрацията не е много висока, дори монтирането на вентилационна уредба или дори по-често проветряване са достатъчни, за да я намалят до допустимите рамки.

"Няма място за притеснение", казва проф. Добромир Пресианов, преподавател във Факултета по Физика на Софийския университет.

"Тук става въпрос за технически напълно решим проблем. Това го показва и световният опит, и нашият. В нашата страна има 20 сгради с много тежък радонов проблем, идентифициран, които са успешно санирани и радоновият проблем тях е преодолян с технологии, които са напълно в съвременната технологична наличност. Това са детски градини и училища в Столична община, в един район, повлиян от урановата промишленост – Кремиковци, където редица такива сгради с установен проблем са успешно санирани и то в кратък срок и проблемът е напълно преодолян", обяснява професорът.