Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Министър-председателят Бойко Борисов и министърът на правосъдието Христо Иванов обявиха на извънредна пресконференция началото на т.нар. съдебна реформа.

"Без няколко промени в конституцията, всяка съдебна реформа ще бъде неефективна. Откъде ли не я гледахме ситуацията. Не бих се наел да подкрепя нещо, което не е достатъчно силно и достатъчно ефективно", каза в началото Бойко Борисов. 

Управляващите ще предложат промени в конституцията, които ще сложат край на сегашния Висш съдебен съвет (ВСС). 

"Ако не се промени конституцията, той (сегашният ВСС - б.р.) ще остане да действа две години и половина. Предлагаме ВСС да бъде излъчен отново на две камари – съдии и прокурори", обясни Борисов.

Христо Иванов допълни, че предвиждат съкращаване на мандата на ВСС на до две-три години и въвеждане на явно гласуване.

"Тази реформа не изчерпва съдебната реформа", каза Иванов.

Предстоят срещи с политическите сили за постигане на съгласие за бързи конституционни промени.

Очаквайте подробности!

 

 

Ключови думи

Коментари

cos

Айде хаирлия да е!

Радев

Крайно време е! Не може две трети от състава на ВСС да са политически назначения на ГЕРБ и ДПС и тази клика да стои на входа и на изхода на съдебната система. Зловредни фигури като Георги Колев, Ясен Тодоров и останалата паплач трябва да бъдат подведени под отговорност за куп престъпления, които натвориха до момента.

По-голяма глупост скоро не бях чувал... Парламентарен контрол над орган от състава на съдебната власт (много удобно, ако ГЕРБ е с мнозинство в парламента), министри (Неговите министри, хора!) да викат съдии и да им искат обяснения (???)защо са "бутнали" (каквото и да значи това) техните решения. Дали проблемът е в (поне по принцип) независимият съд, или е в неправилните и некадърни решения? И честно, не виждам как предлаганото, поне в изложената част, решава проблема на политическата зависимост на ВСС. Направо не ми се мисли що за глупости ще натворят при готвената промяна на порцесуалните закони.

5кофф

Не е така. Парламентът е демократично избран орган (с променящ се състав, пряко избиран), докато Магистратурата (Съд, следствие, прокуратура) не е. Съдебната власт в момента не се отчита пред никого, не гони цели, стои капсулирана, надменна и неотговорна в своята цялост. Трябва да се разбере, че независимост, не е тъждествено с неотговорност. Мандатът на главния прокурор попада в поне два парламентарни мандата, т.е. контролът върху неговите действия ще бъде упражняван от различни политически, да ги наречем "формирования", което е добре, поне според мен, защото ще се явява някаква гаранция за осносително по-малка пристрастност към определена политическа фракция.

"Надявам се, когато имат решение на правителството си, да го оттеглят.“ - т.е нищо няма да оттеглят. Подляр.

Няма да правят реформа. В момента препращат реформата към група, съвет или друг формат на обсъждане в пърламента, за да могат ДПС, БСП и хората на Първанов да я реформират "консенсусно" преди да се гласува. Така всички се преструват че правят реформа, но такава няма. Няма да стане биз протести.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.