Националната здравноосигурителна каса е на път да извади 60 млн. лв. от резерва си за спешни и неотложни случаи, за да покрие недостига от средства за болници и онколекарства, стана ясно след последната среща между ръководството на институцията и Българския лекарски съюз.

Предложението на съсловната организация е 35 млн. лв. от сумата да бъдат предоставени за онкомедикаменти в болничната помощ, след като специалисти в бранша алармираха, че продуктите не стигат за всички пациенти. Според собствените изчисления на касата, преразходът по това перо за първото тримесечие е около 25% и вероятно ще продължава да расте. Причината е, че парите за онколекарства в бюджета на НЗОК за тази година бяха сериозно намалени от 220 на 175 млн. лв., а броят на болните непрекъснато расте заради подобрената диагностика в сектора напоследък. Въпреки това председателят на лекарския съюз д-р Цветан Райчинов увери, че няма опасност пациентите с онкозаболявания да останат без терапия. От касата планират да извършат и допълнителни проверки в болниците, за да проверят дали няма разминаване между извършена и платена дейност.

Допълнителна финансова помощ ще бъде предвидена и за лечебните заведения в страната, които от началото на годината са извършвали спешен прием, но са били ощетени при изготвянето на лимитираните им бюджети. Извънредните им разходи ще бъдат покрити с около 25 млн. лв., но се обмисля и цялостно преразглеждане на месечните суми за болниците, предлагащи неотложна помощ. По думите на подуправителя на НЗОК Димитър Петров техните бюджети вероятно ще бъдат увеличени символично с около 2 процента, за да не се налага касата пак да покрива разходите им в края на второто тримесечие.

Тенденцията е повече от притеснителна, защото след средата на годината в резерва на здравната каса няма да останат много средства за покриване на непредвидени разходи. Още през януари 170 млн. лв. от общо над 300 млн. лв. бяха предварително разпределени в болничната помощ, за да се гарантира тяхната дейност. Ако отблокирането на средства продължи със същите темпове, в края на годината може да се наложи Народното събрание да актуализира бюджета на здравната каса, за да попълни оформения недостиг. Според прогнозите на лекарския съюз след четвъртото тримесечие ведомството ще се нуждае от поне 150 млн. лв. допълнително, за да обезпечи работата на договорните си партньори.