Депутатът от БСП Георги Кадиев инциира провеждането на "парад на победата" в София. Идеята му той да е отговор на отказа на президента Росен Плевнелиев да отиде на Червения площад в Москва за парада на 9 май.

Идеята си Кадиев оповести на профила си във Фейсбук:

Гледам някакъв странен студент, чиято мисия в живота е да нарисува паметника на Съветската армия, а после и да го махне. Това било "борба за памет". А не ми прилича да е от най-паметливите.

Гледам и тълпи други безумци, идентифициращи се като десни политици, за които това също е някаква криворазбрана мисия. Добавете и Луков марш, и подобни дивотии, и ще разберете какво е нео-нацизъм.

На фона на това ви предлагам да си организираме един митинг на 9 май: в памет на борбата с фашизма, в памет на военните ветерани, в памет на Първа българска армия. Все пак 70 години от победата е и има още живи ветерани. На 80-годишнината вече няма да са живи...

И да го направим под прозорците на президентството, какво ще кажете? Когато президентът не отива на парада на победата в Москва, ние да направим парад в София. Не е безкрайто трудно.

В линка отдолу ще видите как го правят например в Тел Авив. Но същото е и във Виена, и в много градове.

Съвсем сериозен съм за това. Не бих искал това да е инициатива на партии, младежки, женски, старчески и прочие движения. Искам да е наша обща инициатива - на тези, които имат памет.

В памет на нашите родители... И на онези, които никога не се върнаха.