Основните партии от Реформаторския блок са почти обединени зад номинация за кандидат-кмет на Варна. Това показа проверка на Клуб Z.

Вчера от местната организация на ДСБ заявиха, че застават зад независимия кандидат Чавдар Трифонов. Пред Клуб Z лидерът на ДСБ-Варна Васко Василев припомни, че партията го е подкрепила и на частичния вот през 2013 г., когато блокът все още не съществуваше. Тогава Трифонов не стигна дори до балотаж.

"Подкрепяме Трифонов и предлагаме неговата кандидатура на останалите колеги от Реформаторския блок", обясни Василев.

Лидерът на местната организация на ДБГ Стилиян Гроздев също коментира, че отношението на структурата е благоприятно към Трифонов. Той обаче изтъкна, че все още не може да каже със сигурност дали партията ще го подкрепи, тъй като в момента вървят събранията по места и процедурата не е завършила.

Единствено неясна към момента е позицията на СДС-Варна. Основната причина за това е, че към момента организацията няма легитимен председател. Преди някоко месеца местните седесари избраха за свой лидер Янко Станев, но малко след това изборът му бе отменен от ръководството на партията. "Все още няма насрочена дата за нов избор", обясни пред Клуб Z  Костадин Марков, зам.председател на СДС. Той каза, че е изненадан от публичното обявяване на подкрепа от страна на ДСБ-Варна, тъй като имало уговорка това да стане след окончателните номинации и тяхното съгласуване от централните ръководства.

На изборите през 2013 г. СДС подкрепи настоящия кмет Иван Портних, издигнат от ГЕРБ.