Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Едно строителство благодарение на съдия Станимир Христов", написа в профила си във фейсбук екологът Тома Белев по повод строителството на ново вилно селище в съседния на "Корал " къмпинг - "Юг".

А регионалният министър Лиляна Павлова задочно добави: "Бургаският административен съд – съдия Станимир Христов, е този, който постановява, че спреният от РДНСК строеж е спрян неправилно и  трябва да продължи и да бъде в сила разрешението за строеж."

Това, за което и двамата говорят, е решение номер 2352 на Бургаския административен съд от 30 декември 2013 г. Председател е Станимир Христов. Както Клуб Z писа, с това решение магистратът дава зелена светлина за строителството на 16 къщички в къмпинг "Юг" от собственика "ИФ Фаворит". Причината за делото е акт на РДНСК, според който са установени редица нарушения, в това число и липсата на ОВОС, и с който се спират инвестиционните намерения. Христов решава, че не е от компетенциите на строителния контрол да дава мнение по оценката за въздействие върху околната среда и отменя забраната на РДНСК.

Кой е съдия Станимир Христов?

Бърза справка в интернет показва, че името му изплува при още няколко скандални случая със застрояване по морето, придобили широка публиност. Като случая "Дюнигейт" и този с "Темида бийч".

Христов е завършил право във Висшия институт на МВР, показват данните от Българския институт за правни инициативи. Започва работа като юрист в областната администрация в Бургас и след време става главен юристконсулт. Следва: следовател в окръжната следствена служба, зам.-районен прокурор и прокурор в окръжна прокуратура. В началото на 2010 г. се издига до зам.-окръжен прокурор на Бургас. По това време ВСС повишава Христов в ранг "Прокурор във ВКП и ВАП". През 2012 г. се кандидатира за председател на ВАС в Бургас, но не успява да спечели поста.

От прокурорския период на съдия Христов в Окръжна прокуратура датира скандалът с т.нар.  

Темида бийч, който тръгна от уреждането на "бедни магистрати" с апетитни парцели в Приморско

и задълба в разрешението за изграждане на учебен център на висшите магистрати там.

Тогава стана ясно, че в изпълнение на решение на ВСС от 2006 г. прокуратурата е проверявала кой и с кого е провеждал разговори за безвъзмездно учредяване право на строеж на Учебен център на ВСС в Приморско върху имот частна собственост. Проверката е била възложена на прокурора от Окръжна прокуратура - Бургас Станимир Христов, който е установил и е докладвал писмено до Върховната касационна прокуратура, че според събраните от него документи и писмено обяснение от кмета на Приморско инж. Димитър Димитров, разговорите са водени с бившия министър на правосъдието Антон Станков, съобщава Дарик радио. И тогавашният апелативен прокурор на Бургас Йордан Иванов обаче, и Станков са категорични, че такава проверка не е имало.

Като обвинител Христов води и рекордно дългото дело срещу футболния бос Ивайло Дражев за причиняване на смъртта на двама души при катастрофа като Христов настояваше, че Дражев е употребил голямо количество алкохол. И бе обвинен на свой ред от Дражев, че е сред най-богатите прокурори. Справка в регистрите на Сметната палата показва, че в последната имуществена декларация на магистрата (за 2009 г.) е отразен само ипотечен кредит на стойност 101 400 лв. Последните му декларации са само уведомления, т.е. заявява, че няма промяна в имотния му статус.

През 2012 г. гръмна и скандалът "Дюнигейт"

 

През 2014 г. Административният съд в Бургас отмени като незаконосъобразна заповедта на РДНСК за спиране на строежа на "Сле груп" в местността Кокалу край Несебър. Решението бе подписано от съдия Станимир Христов. Според магистрата, началникът на РДНСК без основание е отменил разрешението на строеж "СЛЕ груп" за парцела. Сходен със сегашния случай.

Имотът от 29 дка, включително 8,5 дка дюни, е бил част от държавния горски фонд. Предназначението му е променено и е бил продаден на Димитър Петров - тъст на шефа на Българския футболен съюз Борислав Михайлов. По-късно теренът бе купен от "Сле груп", която в края на декември 2012 г. получи и разрешение за строеж.

В началото на януари 2013 г. разрешението за строеж беше отменено от РДНСК в Бургас с мотива липсващи проекти за част от елементите на строителството. Не било ясно и как сградите ще се снабдяват с ток, вода и ще се свържат с канализацията. Според съда обаче разрешителното е било издадено законно, се посочваше в тогавашното решение. В него не се споменаваше нищо за това има ли дюни на терена.

Ключови думи

Коментари

To be continued. След години очаквайте още от същото.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.