Сдружението “Да запазим Корал” съобщи, че още в първия работен ден - вторник 14.04.2015 г., ще подаде сигнали до министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова и до Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) във връзка със започналото изливане на бетон за нов ваканционен комплекс на къмпинг „Юг“ на плажа Корал.

Със сигналите те ще настояват да се отмени разрешителното за строеж на вилното селище в къмпинг “Юг”, по подобие на отменените вече разрешителни за плажа “Корал”, които са „с абсолютно същите тежки пороци като настоящото строително разрешение“. Това съобщи сдружението на сайта си.

Както Клуб Z първо съобщи, строителството на нови къщички на брега вече е започнало.

Природозащитниците се заканват да изпратят и сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров. Те настояват да има разследване за начина, по който е придобита земята на къмпинг “Юг”, както и подвеждане под отговорност на лицата, които са издали разрешителното за строеж.

Да запазим Корал“ припомня, че през есента на 2014 г., “благодарение на съвместните действия на ДНСК, МРР, "Биволъ" и "Да запазим Корал“ беше установено, че само около плажа Корал са издадени неправомерно 35 строителни разрешения.

“Къмпинг “Юг” е част от “Корал” и той е тестът за това дали в България през 2015 г. е възможно беззаконието да бъде узаконено!“, пишат още активистите.

В позицията на сдружението пише, че „теренът на къмпинг “Юг” е в директна близост до морето и както би трябвало да е изключителна държавна собственост, се оказва частна собственост след мъглива сделка чрез масова приватизация”.

Да запазим Корал“ неуспешно са опитали да видят изготвените карти на дюните. Според активистите, бетонираният терен представлява дюни и затова на него изобщо не може да се строи. Позицията на сдружението завършва с три въпроса:

“Безлюден бетон на морето и унищожена природа ли ще показваме на туристите, г-н Борисов, за да ги върнем?

И как така една община безнаказано бълва незаконни строителни разрешения и ДОКОГА ще продължава това? За кое точно да гласуваме на местните избори и на следващите парламентарни? За корупцията или за беззаконието, или и за двете?

ДОКОГА?”