Роботите убийци - машините, които са в състояние да вземат самостоятелно решение да убиват извън всякакъв човешки контрол, вече са излезли от научната фантастика, пише в. "Ел Паис".

За това предупредиха експерти на ООН в Женева. Днес те се събрат там на петдневна среща, на която ще обсъждат така наречените системи за автономни смъртоносни оръжия, известни с английското съкращение LAWS. Целта на форума е международната общност да бъде убедена да приеме забрана за използването на такъв вид оръжия. Те все още не са създадени, но до това има само една крачка. Технологиите за производството им са налице. А дилемите са много, особено що се отнася до законите на войната. Един от най-важните въпроси е кой носи отговорност, ако едно такова автономно оръжие извърши престъпление.

"Много се надявам такава забрана да бъде приета. Срещата бе свикана, защото това искат много страни, подписали Конвенцията срещу конвенционалните оръжия (ККО)", заявява Ноел Шарки - специалист по изкуствен интелект и роботика в университета в Шефилд, Великобритания. Той е един от инициаторите на кампанията "Спрете рботите убийци", насочена срещу военните роботи.

Целта на ККО е да бъде гарантиран контролът върху това, което се нарича "нехуманно оръжие". Конвенцията вече успя да издейства забрана за изолзването на определени видове мини и заслепяващи лазерни оръжия. При това те бяха забранени, преди да бъдат произведени. И по тази причина експертите се надяват същото да се случи и с роботите-убийци.

Много страни вече разработиха системи за автономни оръжия. В САЩ бе направен безпилотен самолет Х-47B. В момента той е част от арсенала на военноморския флот на страната.

Системата за защита "Железен купол", с която Израел се пази от палестински ракетни атаки, е разработена въз основа на роботиката.

Израелската армия прехваща чрез системата "Железен купол"
палестинска ракета, изстреляна от ивицата Газа.

Южна Корея създаде цяла рота от роботи "Самсунг SGR-1". Те пазят границата със Северна Корея и са в състояние да поразяват цел на разстояние 3 километра.

Една от целите, срещу които е насочена кампанията за забрана на тези оръжия, е идеята, че не е зле машини, а не човешки същества, да правят война. Според правозащитната организация "Хюмън райтс уоч" на много хора им се струва ужасна мисълта да "делегират" на машините правомощията да вземат решения за живота и смъртта по време на въоръжени конфликти. Добре е, че тези оръжия не могат да се ръководят от чувства като страх или гняв. Но същевременно те не изпитват състрадание, което е ключово за избягването на убийства на цивилни.

Южна Корея пази границата с агресивния си северен съсед с такива роботи "Самсунг SGR-1".

Друга сериозна опасност е, че тези оръжия, когато бъдат създадени, могат да бъдат масово разпространявани и да попаднат в ръцете на рискови режими или бойни групировки извън контрола на държавата. Използването на роботи също така може да позволи на световните лидери по-лесно да вземат решения за военни действия, тъй като те няма да рискуват живота на своите войници.

Но тези роботи убийци могат да не влязат в действие подобно на разработените коли, които могат да се движат без шофьори, отбелязват специалистите. Тези автомобили така и не са тръгнали по пътищата, тъй като и досега не е решен въпросът чия да бъде отговорноста при евентуална катастрофа, причинена от тях.