Лидерите на основните политически сили поздравиха българите с празника Възкресение Христово, който православният свят отбелязва днес.

"Великден е от особено значение за всички православни християни. В различни периоди от историята ни именно непреходните ценности на християнството са помогнали на нашия народ да съхрани своята идентичност и култура", написа премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов в профила си във фейсбук. „Делата на Христос трябва да ни служат като пример, който винаги да следваме. Нека тези светли дни ни вдъхновят да вършим повече добрини и да ни припомнят колко важно е да обичаме ближните си. Христос Воскресе!", добавя Борисов.

Лидерът на БСП Михаил Миков пожелава на всички здраве, щастие и благоденствие.

"Отбелязваме Възкресение Христово като част от нашата българска, православна история, част от духовното и културното ни съхранение като народ. За нас това е не само религиозен празник, а възможност да продължим да бъдем това, което сме – като запазим обичаите и традициите, които сме получили от своите родители и ги предадем на следващите поколения. Само така ще гарантираме, че българският принос и принадлежност към Православния свят ще запазят своето значение", пише Миков във фейсбук.

Михаил Миков

Той призовава да си примонмим, че личната жертва заради ближния и в името на общото благо е християнска, но и универсална ценност. Това е най-висш израз на човешка солидарност.

"Нека не забравяме, че доброволният ни отказ в полза на другите ни прави по-праведни християни, по-добри хора, по-уравновесена и успешна общност. Да си пожелаем да бъдем силни и уверени в това като Спасителя", пише още Миков.

Поздравления отправи и лидерът на ДПС Лютви Местан.

"По случай настъпващото Воскресение Христово – светлия християнски празник, поздравявам от сърце и от името на ДПС всички български граждани – християни, и отправям пожелания за здраве, светлина и благополучие!", гласи обръщението му, публикувано в сайта на оглавяваната от него партия.

Лютви Местан

"Нека тържеството на Празника да дарява повече мир и любов на душите и вяра, че с разум, мъдрост и труд ще постигнем по-успешни бъднини за България! Честит Великден и сполука във всеки дом!", казва Местан.