Най-влиятелната организация на психично болни в САЩ поиска БМВ да спре рекламен клип за всъдехода Х3, защото обижда хората с увреждания, съобщи CNBC.

Рекламният клип обяснява по доста странен начин възможностите на хай енд инфотейнмънт системата на автомобила. Клипът, наречен иронично Cute Cottage (б.р., "сладка" къщичка), показва BMW X3 xDrive, което кара по изоставен път, следвайки табелата за страноприемница "Спраут Брук", и спира пред стара къща, заобиколена от гъста, призрачна гора.

"Тук ли е?" - мъжът пита спътничката си, която шофира возилото. "Да, виждам жена на верандата и тя изглежда луда", описва той стоящата пред къщата жена, облечена в раздърпана нощница и жилетка, която ги гледа безмълвно.

Жената зад волана се обръща към инфотейнмънт системата, която използва гласовия помощник Siri на Apple:

"Siri, дай ни информация за страноприемницата "Спраут Брук"!"

И получава отговор:

"Открих информация за убийствата в страноприемницата "Спраут Брук"..."

Мъжът в колата тогава натиска бутона на таблото за директния помощник на БМВ и иска резервация в най-близкия 5-звезден хотел, а колата бързо отпрашва към новата дестинация, под възгласите му: "Давай, давай, давай...".

Не искаме да се правим на "езикова полиция", но не ни харесва използването на думата "луд" в комбинация със стереотипа, че хората с психични проблеми са опасни, казва Розентал.

От БМВ са коментирали, че целта им не е да обидят хората с психични проблеми, а да си направят "закачка" с хорър филмите. Но компанията не възнамерява да спре рекламния клип.