Днес Крим решава бъдещето си. Точно в 8 часа  започна референдумът за присъединяване на автономната република към Русия. Допитването е подкрепяно от Москва, а Киев, САЩ, Европейския съюз и ООН вече обявиха, че няма да признаят резултатите. Същата позиция изрази и българският външен министър Кристиан Вигенин.

Гласуването в 1200 избирателни секции трябва да продължи до 20 ч. Първите предварителни резултати ще бъдат известни още довечера, а окончателните резултати се очакват в понеделник. Резултатите от референдума изглеждат предрешени. На полуострова етническите руснаци са близо 60 процента от населението, което е 1,8 млн. души.

Според различни проедварителни прогнози за присъединяването на Крим към Русия ще гласуват между 80 и 90 на сто от гласуващите. Това означава, че най-вероятно руснаците ще се явят под строй пред урните, а останалите - кой както е решил. Ако обаче избирателната активност е висока, то ясно е, че голяма част и от другите националности са пуснали бюлетина за "вливане" в Русия. Разбира се трябва да се отчита доколко изборните резултати не са нагласени и факта, че хората гласуват под дулата на оръжията на т.нар. отряди за самоохрана. Те всъщност са предрешени руски бойци, изпратени на полуострова от Кремъл.

На плана за присъединяването на полуострова към Москва най-силно се противопоставят кримските татари, които представляват около 12 процента от населението. Лидерите на мюсюлманската етническа общност призоваха към бойкот на допитването. 

Двата въпроса в бюлетините, с които се гласува, са написани на три езика - руски, украински и кримско-татарски. Те гласят: "Вие за присъединяване на Крим към Русия ли сте с права на субект в Руската федерация? Вие за възстановяване на конституцията на република Крим от 1992 г. и за статут на Крим като част от Украйна ли сте?

Приет ще бъде отговорът, който събере подкрепата на повече от 50 на сто от гласувалите. Референдумът се отразява от над 2500 журналисти.

Руската агенция "РИА Новости" съобщава за изключително висока активност на вота. Премиерът на Крим Сергей Аксьонов беше един от първите гласоподаватели. Медиите в Украйна пък се фокусират най-вече върху сигналите за нарушения. Вестник "Украинская правда" цитира случай на дописване на избирателните списъци и гласуване на руски граждани, които не фигурират в списъците.