Шефовете на закъсалия финансово украински футболен клуб Черноморец (Одеса) намериха нестандартен начин да компенсират футболистите си. Предлагат им луксозни къщи недалеч от морето. Идеята бе лансирана в последните дни и е продуктувана от до болка познат и на българския запалянко мотив - отборът да вземе лиценз от УЕФА и да избегне изваждане от професионалния футбол. Това е драмата на ЦСКА, "Левски", "Локомотив" (Пловдив)...

Най-добрите играчи на борещия се за оцеляване в украинския елит "Черноморец" вече са продадени. На останалите се дължат доста заплати. Месечните възнаграждения са намалени от 10 000 евро на 2-3 хиляди или по-малко. Клубът няма спонсори, но пък има огромни борчове, не само към футболистите и служителите си.

"Предлагаме хубави имоти на футболистите, за да покрием стари задължения, разкрива генералният мениджър на клуба Сергей Кернитский пред местната преса. - Цената на тези къщи е около 100 000 евро."

В "Левски" и ЦСКА само могат да мечтаят за подобна възможност, дори велик комбинатор като Александър Томов не можа да извади такъв заек от цилиндъра си... 

"Черноморец" (Одеса) страда финансово, подобно на повечето клубове в Украйна - заради цялостната обстановка. Местните олигарси вече не могат да си позволят лукса да харчат щедро. Одеският клуб е 11-и от 14 отбора в елита, на 12 точки от последния "Карпати". 

В два поредни сезона в средата на 90-те отборът завършваше втори в шампионата. През есента на 2013 г. "Черноморец" бе в една група на Лига Европа с "Лудогорец". Българският тим спечели с 1:0 като гост, а на родна земя мачът завърши 1:1.