Телата на всички работници, затрупани под сриналия се хотел "Вероника" край Варна, са намерени. След полунощ спасителите от Гражданска защита, пожарната и Червения кръст извадиха и последния, работил в сряда вечерта в срутилата се 11-етажна срада.

Спасителната акция е вече прекратена, но продължават процесуално-следствените действия под надзора на Окръжна прокуратура – Варна срещу задържания вчера Георги Георгиев.

"С цялата тежест на трудовото законодателство ще се отнесем към всички отговорни физически и юридически лица, ангажирани с етапа на строителството", заяви пред Радио Фокус-Варна инж. Иван Иванов, директор на Инспекцията по труда във Варна. 

Неговото ведомство ще провери всички участници в етапа на строителство – възложител, главен изпълнител, подизпълнители. В тези проверки участват и други институции

Георгиев се е занимавал с наемането на работници за разрушаването на хотела. Хората са били наемани на черно в района на гарата във Варна. Липсата на трудови договори затрудни първоначалната преценка колко работници има затрупани под развалините на хотела.

"Истината е, че те не са имали трудово правоотношения с никой от юридическите субекти на територията, където се е извършвало разрушаване, тъй като там се разрушава и друг хотел – „Мираж”. Те са били наети от физическо лице, което в края на всеки ден е заплащало определена сума на всеки един от работещите. Това физическо лице ги е водило до обекта с транспортно средство и ги и е прибирало”, каза още инж. Иванов. 

Вчера се разбра, че Георгиев е обещал по пет лева на час на хората, ако продължат работата по изрязването на арматурата на колоните, след като координатора на строителните работи на обекта ги е извадил, защото е опасно. 

"Изцяло са нарушени правилата за безопасност. Не е спазен планът по безопасност, където категорично е записано, че ще има разрушаване по механичен способ чрез използване на багер с чупещо се рамо”, каза още инж. Иванов. 

Издаденото разрешение е било за реконструкция, а не за срутване на сградата. Главният архитект на община Варна обаче разясни, че понятието "реконструкция" може да включва събарянето на колони и носещи страни. Собственик и възложител на строителния обект е „Международен Панаир Пловдив”, а строителят, на когото е възложено извършването на строително-монтажните работи, е фирма „Планекс”.

Според информацията на Инспекцията по труда строителят "Планекс" ООД е наел подизпълнител - „Бултранспорт груп" ЕООД. Оттам са наели друг, засега неустановен чрез официални документи подизпълнител, за извършване на разрушителните работи с помощта на едрогабаритна техника. Няколко дни са правени опити за разрушаване с малък багер, но тъй като нямало успех, на 6 април той бил заменен с по-мощен. С него също нямало резултат.

В деня на инцидента, около 4 следобед, било дадено първоначално разпореждане работниците да не бъдат допускани до обекта, тъй като е забелязано, че сградата се е наклонила. Смята се, че задържаният Георгиев е разпоредил, въпреки забраната, пострадалите и още един техен колега да влязат в сградата с ръчни къртачи и да продължат разрушаването на колоните.

Техническият ръководител се възпротивил, но въпреки това работниците влезли. Един от тях излязъл да вземе техника в момента на срутването, благодарение на което не е сред пострадалите. 

"В първия работен ден след празниците ще акцентираме на възложителя и на главния изпълнител. Надявам се в законоустановения срок да приключим със съответните констатации и предприети принудителни административни мерки”, посочи още инж. Иванов.