Тялото на втори работник, загинал при срутването на х-л Вероника в курорта "Слънчев ден" край Варна, беше открито в четвъртък вечерта. Това съобщиха от "Гражданска защита". Така жертвите на трагедията, известни до момента, станаха две. Издирването на останалите затрупани ще продължи и през нощта.

Снощи по време на разрушаването на 11-етажния хотел "Вероника", който е един от най-старите в комплекса, конструкцията се срути и затрупа няколко души.

БНТ съобщи и че има задържан по случая. Той е Георги Георгиев, който се е занимавал с наемането на работници за разрушаването хотела. Хората са били наемани на черно в района на гарата във Варна. Липсата на трудови договори е причината и досега да не е напълно ясно колко работници има затрупани под развалините на хотела.

Вчера Георгиев е обещал по пет лева на час на хората, ако продължат работата по изрязването на арматурата на колоните, след като координатора на строителните работи на обекта ги е извадил, защото е опасно. 

Издаденото разрешение е било за реконструкция, а не за срутване на сградата, съобщи още БНТ. Според предоставената информация – собственик и възложител на строителния обект е „Международен Панаир Пловдив”, а строителят, на когото е възложено извършването на строително-монтажните работи е фирма „Планекс”.

Според информацията на Инспекцията по труда строителят "Планекс" ООД е наел подизпълнител - „Бултранспорт груп" ЕООД. Оттам са наели друг, засега неустановен чрез официални документи подизпълнител, за извършване на разрушителните работи с помощта на едрогабаритна техника. Няколко дни са правени опити за разрушаване с малък багер, но тъй като нямало успех, на 6 април той бил заменен с по-мощен. С него също нямало резултат.

В деня на инцидента, около 4 следобед, било дадено първоначално разпореждане работниците да не бъдат допускани до обекта, тъй като е забелязано, че сградата се е наклонила. Смята се, че задържаният Георгиев е разпоредил, въпреки забраната, пострадалите и още един техен колега да влязат в сградата с ръчни къртачи и да продължат разрушаването на колоните.

Техническият ръководител се възпротивил, но въпреки това работниците влезли. Един от тях излязъл да вземе техника в момента на срутването, благодарение на което не е сред пострадалите. За две от лицата в неизвестност не е документирано провеждането на начален инструктаж за безопасност.

По-рано асансьорната шахта на хотел "Вероника", до която стигнаха спасителните екипи и бе разчистена, за съжаление беше празна. Там не откриха тримата затрупани работници.