Не виждам нито една причина в сектора, поради която може да се търси вот на недоверие на правителството. С тези думи заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков коментира обявеното по-рано днес намерение на ДПС да поиска сваляне на доверието към кабинета "Борисов" заради пакета с промени в Закона за здравното осигуряване.

„Политиката, която води екипът на ведомството сега, е прозрачна и ясна. Имаме "Цели за здраве 2020", имаме концепция за спешната помощ. Одобрени европейски програми влизат в сила. Намерено е финансиране за спешната помощ, намерени са пари и за създаване на електронно здравеопазване. Всичко върви по план-график. Без да бием тъпана си вършим работа и сме напред”, категоричен беше Пенков.

Основният мотив на ДПС за искания вот на недоверие е разделянето на пакета с медицински дейности на основен и допълнителен. Според депутатите от опозицията това диференциране ще дискриминира пациентите, които нямат възможност да се застраховат допълнително за услугите във втория пакет или да покриват разходите от собствения си джоб. За Бойко Пенков обаче в твърденията няма логика, защото разделянето на дейностите всъщност ще ги прецизира и много по-ясно ще определи анагажиментите на обществения фонд.

„Хората, например, боледуват от жлъчка и понякога се налага тя да бъде отстранена или да се премахне камък от нея. Начините са най-различни – отворена или лапароскопска операция, като т. нар. безкръвна хирургия може да бъде извършена и с робот „Да Винчи”. Едната струва 2000 лв., другата - 12 000 лв., но резултатът е един и същ. В единия случай имаме три дупки, в другия – пет. След като има приет и одобрен от света метод, който върши същото за 2000 лв., кажете ми защо да вкарам в основния пакет друг, който струва 12 000 лв.? Мястото на такъв метод – „Да Винчи” в нашия пример, е в допълнителния пакет", изясни промените заместник-министърът.

По думите му, вместо да се говори за вот на недоверие, ще бъде по-добре да се изложат всички визии по въпроса.

"Това са необходими промени, за да можем да реализираме политиката, която не веднъж беше консенсусно подкрепена. Ако не е така, нека се каже: Не, не подкрепяме тази концепция за развитието на здравеопазването в България, ние имаме друга. Да я представят, за да я видим. Може да е по-хубава и ако е така, ние ще я приемем”, обобщи в заключение Бойко Пенков.