Националният съвет на БСП отбелязва, че влошаването на икономическите отношения между Европейския съюз и Русия би имало единствено негативен ефект върху двете страни, а безпрепятственото осигуряване на енергийните доставки е от ключово значение за сигурността на Европа.

Прави са от НС на БСП. Така си е. Преведено обаче на говорим език, това означава: Европа не бива да налага никакви икономически санкции на Русия, и трябва да мисли за себе си. Следващият постулат го потвърждава: НС на БСП разбира, че последствията за България от влошаването на ситуацията в Украйна и по икономически причини, и по отношение на българската общност там, ще са по-тежки за България, отколкото за редица други страни от Европейския съюз.... С други думи, лесно ви е на вас да се правите на европейци, ние бихме били първи пред пресъхналата тръба от Украйна...

В специална позиция на Националния си съвет социалистите успяват хем да обсипят ситуацията с фрази като "огромна загриженост", "приоритетно значение", "отчитане на важността на всички фактори" и т.н., хем да се изхитрят да не кажат нито дума срещу Кремъл. Нещо повече - не приема прилагането на двойни стандарти в международните отношения и подкрепата от външни сили на екстремистки групи в Украйна, обявява се срещу засилването на крайни националистически, включително крайно десни групи, изразва безпокойство от включването в управлението на страната  на представители на профашистка партия и на хора, натрупали по съмнителен начин богатства... (Направо да изплаче човек от умиление и да си зададе въпроса от чий златен пръст в българския парламент зависи управлението на БСП...)

Със завиден уж дипломатически майсторлък социалистите се изхитрят да призовават Украйна, Европейския съюз, международната общност, биха призовали и Христос, Буда и Аллах  за каквото им хрумне... но ако очаквате да видите някакъв призив към Русия, забравете! БСП настоява властите в Украйна да се обявят срещу всички прояви на екстремизъм, но през ум не им минава да настоява властите в Русия да не посягат на чужда държава... Най-категоричната им позиция по отношение на Русия е "подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна". Както се казва, това е положението. Международното.