Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Правителството на премиера Орбан вярва, че може да построи новите реактори в АЕЦ "Пакш" без съглсуване с ЕС и съседите като претендира, че има суверенни права в ядрената област. Това е измамна концепция, която струваше вече милиарди евро "невъзвратими разходи" в българия аналог - АЕЦ "Белене". Тези, които се съмняват, могат да прочетат предшествуващия края на АЕЦ "Белене" мой доклад.

След Крим геоикономиката започва да "тежи" все по-осезателно и Унгария скоро ще научи "българския" урок по трудния начин. Разликата в полза на Будапеща e, че унгарците не рискуват свои пари, поне не много и не сега. България и Унгария не са нито Китай, нито Индия - т.е. самодостатъчни като мащаб икономики, за да могат да се впуснат в най-рисковите енергийни проекти, които човечеството познава тези дни. Нито един от тези проекти не е преминал преди началото си строги стрес тестове за устойчивост на рискове - геоикономически, технологически и пазарни.

Системният характер на конфликта около Украйна между Русия и Запада изключва каквото и да е краткосрочно решение.

Представете си каква ще е съдбата на новите блокове в Пакш в случай на ескалация на ситуацията и включване на руската ядрена технология и нейните носители в санкционните списъци? Може да се спори колко голяма е вероятността от подобно
събитие - но при всички случаи е прекалено висока, за да бъде "неглижирана" в многомилиарден рисков проект.

Ядрените енергийни проектни рискове са прекалено разнообразни, динамични като характер и трудни за управление в
националните рамки на малки и средни по размер държави в Европейски съюз. Най-развитите икономики в Северна Америка,
Европа и Азия също са архивнимателни, преди да се включат в нови ядрени проекти, преди да отчетат контекста на пробивите в алтернативни технологии и спестяванията в резултат на енергийна ефективност.

Деиндустриализацията нанесе своето отражение върху енергийните пазари и ядрения бизнес. Отсъствието на големи
индустриални потребители премахна причината за съществуване на огромни свръхцентрализирани генерационни
мощности.

Енергийните пазари се движат прекалено разнопосочно, за да бъдат предсказани и извън практиката на дългосрочните
споразумения за покупка на електрическа енергия към краткосрочна спот търговия.

Това прави трудно до невъзможно хеджирането на рисковете, свързани с прогнозните устойчиви приходи отвъд средносрочния хоризонт, особено в доминираща среда на бюджетни икономии и дефицити. Списъкът от "отворени" въпроси, както и ескалиращата сметка на разходите (тези, свързани с безопасността най-вече) са изключително предизвикателство при текущите макро и микроикономически предизвикателства в ЕС.

Проблемите пред ядрените проекти в Унгария и България не са много различни. Стремежът всичко да бъде прикрито зад
фасадата на секретността издава като минимум неувереност. Ядрените енергийни проекти имат нужда - повече от другите
енергийни проекти, на всеки етап от своята реализация, от прозрачност и отворени линии за комуникация с обществеността и
външния свят. Тези, които се съмняват, могат да направят справка с екваториалните принципи - които са ръководство за 
финансиране на големи инфраструктурни обекти в целия Западен свят.

Засега "Росатом" има предимство пред своите конкуренти, най-вече благодарение на държавната помощ и субсидии от бюджета, които му позволяват да предлага завършен пакет от технология, договори ИДС (б.р., изпълнение, доставка и строителство) и финансиране. За по-бедни страни това изглежда приемливо, особено когато на пръв поглед няма държавни гаранции. Но обетованата земя на приемливите цени на електрическата енергия и твърдите разходи по изграждането на ядрените централи най-често остава отвъд реалността. При всички подобни проекти тясно място остава обезпечението на кредитите в случаи на по-ниски от прогнозираните цени и приходи.

Унгарските и българските индустриални потребители и търговци имат прекалено много по-евтини, разбираеми и достъпни
алтернативи за дългосрочно снабдяване с електрическа енергия, за да залагат всичко на мащабни, скъпи и рискови проекти в
ядрената област.

Текстът на Илиян Василев е публикуван в априлското издание на CBBSS Infoletter on oil and gas E&P
 

Ключови думи

Коментари

йохохо

Автора, искам да пишеш пак след като започне строежа на руския АЕЦ в Унгария. Дотогава.

а бутилка ром?

йохохо, ще пише, това му е работата и добре си я върши. не е форумен всичколог свеждащ нещата до едно изречение. искам пак да пишеш като свърши строежа, дотогава

Радан

Браво, това е президент, който мисли за народа си и държавата а не, като нащия дупедаец, който само гледа да се нагуши!

д-р Петроff

И Орбан пробва да увисне на руският врат за да "прецоца" ЕС,като Ципрас. И двамата са обречени да загубят. Византийските номера няма да минат пред демократичният свят. Прав е И.Василев.За всичко в тази статия е прав.

Орбан ще бъде свален преди да подпише какъвто и да е договор.Това са схеми за източване на пари, а не енергетика.Комунистите са правени по калъп навсякъде.

д-р Петроff

еййй много платени соросоиди в тоя сайт, които само гледат да ни затрият нацията и да ни вкарат във война

.ош

Ципрас, Орбан, Земан, ледът се пука дами и господа!

Пукат се червените балончета в мозакът ти...

Истината ви казвам.

Тази АЕЦ няма да види бял свят.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.