39-годишен работник в мина „Оброчище” – с.Църква е загинал при срутване на скална маса под земята днес преди обед. Пострадал е още един човек, който е откаран в болницата в Добрич с контузия на рамото и гърба. Сигналът е подаден около 12 часа на тел.112, съобщиха от полицията.

Трагичният инцидент, който е станал на десетки метри дълбочина, е определен като трудова злополука. На мястото работят екипите на полицията, прокуратурата и Инспекцията по труда.

Работникът е загинал на място. Той е бил с каска на главата, но тя не го е предпазила от срутилия се скален къс.

Трудовите инспектори проверяват дали укрепването на галерията, където е станал инцидентът, е изпълнено според технологичните изисквания. Най-вероятно проверката ще продължи и през целия утрешен ден.

Загиналият миньор е от село Ляхово, община Балчик, и се казва Гюлент Акив. В мангановата мина „Оброчище” работят около 20 човека от селото.

Областният координатор на КНСБ в Добрич Гинка Василева заяви, че от две години синдикатът няма организация в мангановата мина заради изключително трудните отношения с ръководството на дружеството. Специалисти на КНСБ са докладвали за чести нарушения на безопасността на условията за труд там. По думите й на работниците е било забранявано да членуват в синдиката, а достъпът до мината е бил забранен за профсъюзни лидери, както и за представители на други институции.

"Евромангана" АД е дружество с чуждестранно участие, което притежава 25-годишна концесия за експлоатация на мангановото находище край с.Оброчище. То е четвъртото по големина в света.