СИМОНА РУСЕВА

Нова книга разбулва подробности около аферата “Моникагейт”, изпълнения със скандали живот на Хилъри и Бил Клинтън, разкрива и моменти от личния живот на президентите на САЩ. На американския книжен пазар излиза творбата “Резиденцията: Личният свят в Белия дом отвътре” на издателство “Харпър”, съобщи днес в. “Ню Йорк пост”. 

Авторка е известната полиническа репортерка Кейт Броуър. Тя е раговаряла с 96 сегашни и бивши служители в Белия дом – икономи, охранители, разпоредители, градинари, кухненски персонал и много други. Всички застават с имената си, което свидетелства за автентичност на разкритията.

Доста подробно се описва любовната афера на Бил Клинтън със стажантката в Белия дом Моника Люински. За персонала тя била отдавна известна, далеч преди да се превърне в политически скандал. Президентът и стажантката били непрестанно заедно. Двамата често гледали филми в “домашното кино” на президентската резиденция и се гледали влюбено. Те вървели из коридорите на Белия дом в неестествена близост. За целия персонал било ясно, че “тук става нещо”.

Когато през 1998 г. аферата гръмнала, за плейбоят в Овалния офис станало твърде неуютно, пише авторката.
Тази част от книгата се четяла като холувудски трилър, твърдят започнати.

Жена от обслужващия персонал се втрещила, когато съзряла Бил и Хилъри Клинтън в покоите им – и двамата били обляни в кръв. Тогава президентъ обяви, че през нощта по невнимание си блъснал лошо главата във вратата на банята. Истината се оказала съвсем друга. Според свидетел от персонала Хилъри побесняла от любовната афера на съпруга си с Люински. Крещейки извън себе си, тя стоварила тежка книга, най-вероятно Библията, по главата на неверника. “Тя е можела да избере която и да е от 20-те книги на нощното си шкафче, включително Библията. Раната е била толкова дълбока, че се наложило да се шие от хирург”, заявил пред авторката на книгата човек от персонала.

След това Бил Клинтън е спал цели три месеца на канапе в малък кабинет, намиращ се до семейната спалня на втория етаж в източното крило на Белия дом.

“Предимно жените от персонала са били на мнение, че наказанието е било повече от заслужено”, е отбелязано в книгата на Броуър.

Докато Бил Клинтън понясал страдания, Хилъри се утешавала нощем със сладкиши. Във вихъра на семейната криза тя си поръчвала любимата мока-торта при майстора сладкар Роланд Месние.

Скандали в семейство Клинтън имало и преди аферата с Люински. Хилъри често крещяла към съпруга си: “Ти, проклето от Бога копеле!” При едно от поредните “изпълнения” камериерки чули удар от твърд предмет. Според тях Хилъри най-вероятно е хвърлила по мъжа си лампион. Тя дори косвено е признала подобни инциденти в тв интервю пред Барбара Уолтърс: “Много са ми силни ръцете и имам добри попадения при хвърляне.”

Пикантни подробности се изнасят и за Джон и Джаки Кенеди. Когато тя била в семейното ранчо във Вирджиния, съпругът и нямал никакви задръжки.

Злите езици твърдят, че Джон изневерил на Джаки и в деня на сватбата.

“Джон Кенеди се забавляваше чисто гол със секретарки и други партньорки в плувния басейн на Белия дом. Сред персонала бързо се заговори, че когато Джаки е заминала нанякъде, трябва да се избягва втория етаж, където са личните помещения на семейството. Когато служител по поддръжката искал да порвери дали газът е изключен, се втрещил, когато видял гола хубавица в кухнята”, пише в книгата.

Президентът Джими Картър бил по-скоро аскет. Тримата му синове обаче пушели марихуана и това го вбесявало.
След като през 1980 г. загубил президентските избори за втори мандат, той и жена му Розалин плакали неутешимо цели две седмици.

Линдън Джонсън имал манията да се облива с горещ душ и то с водна струя под голямо налягане. За целта бил купен специален душ и цялата баня била преустроена за десетки хиляди долара, парите били взети от военния бюджет. Джонсън често насочвал струята към пениса си, възхвалявайки го с името “джъмбо”.

Президентът Роналд Рейгън бил под чехъл. Първата дама Нанси командвала парада в източното крило на Белия дом. Капризите й нямали край.

Великият каубой Роналд Рейгън бил смирено момче у дома.

Джордж Буш старши и Барбара били най-харесваната двойка сред персонала. Те се отнасяли помежду си с много нежност, към служителите били любезни. Президентската двойка често освобождавала персонала твърде рано. Хората трябвало да имат време и за семействата си. Джордж Буш запазил пълно спокойствие и когато иконом объркал спрей срещу комари с опаковка пестициди. Президентът бил целият напръскан с отровата, но не направил от това проблем. Всеки човек грещи.

Сегашният президент Барак Обама и съпругата му Мишел пък ненавиждали по цял ден да ги обслужват. Барак Обама се отнасял много мило с персонала, а с афроамериканците сред щаба му поддържал дори приятелски отношения.

В книгата се описва и една вълнуваща сцена.

Първата вечер в Белия дом семейство Обама прекарало в танци.

През първата вечер в Белия дом иконом зърнал президентската двойка облечена неглиже – само по спортни фланелки. Давамата танцували плътно долепени един до друг  под звуците на “Истинска любов” и пеели в дует романтичния шлагер.
Барак Обама се обърнал към иконома: “Хващам се на бас, че такова нещо тук още не сте виждали.”