Иранските власти са предотвратили опит за саботаж на ядрения реактор в град Арак, съобщава "РИА Новости".
По данни на говорителя на Организацията по атомна енергетика на Иран Ашгар Зареан, иранските тайни служби са успели да разкрият опит за саботаж, като по този начин са предотвратили възможно нанасяне на щети на реактора.

"През последните няколко месеца са неутрализирани няколко опита за индустриален саботаж", добави Зареан.

Няколко случаи на индустриални саботажи са били осуетени през последните няколко месеца, включително кибератака срещу съоръжението IR - 40 в Арак. Предишните атаки срещу иранските ядрени съоръжения също са били посредством компютърни вируси. Зареан не потвърди дали става въпрос за хакерска атака и този път, но коментарът му съвпадна с откриването на специализирана лаборатория в Техеран, която  ще се бори с индустриалните саботажи и ще неутрализира кибератаки.

През 2010 година вирусът Stuxnet временно прекъсна работата на хиляди центрофуги, които са ключови компоненти в производството на ядрено гориво , в съоражението за обогатяване на уран в Натанз. Иран твърди, че и други компютърни атаки са част от съвместните усилия от страна на Израел, САЩ и техните съюзници, за да осуетят иранската ядрена програма чрез тайни операции.

САЩ и техните съюзници се опасяват, че Иран е в състояние да разработи ядрено оръжие. Иранското правителство отрича обвиненията, заявявайки, че ядрената програма е мирна и насочена към генериране на електрическа енергия, и производство на медицински радио изотопи за лечение на пациенти болни от рак.