Изпитвам дълбоки съмнения, че по време на посещението си в Москва и разговорите с Путин гръцкият премиер Алексис Ципрас ще успее да сключи изгодна сделка, пише във в. „Файненшъл таймс“ Волфганг Мюнхау. Визитата на Ципрас започва утре.

"У министър-председателя на Гърция може да се появи съблазън да се откаже от изпълнението на задълженията си пред чуждестранните кредитори и притежатели на облигации, да излезе от еврозоната и да уговори Москва да му отпусне краткосрочно финансиране, което да му помогне да избегне колапс в банковата система на страната“, пише авторът.

В замяна Ципрас може да предложи Атина да използва правото си на вето и да спре разширяването на санкциите срещу Русия. Освен това Гърция може да бойкотира трансадриатическия газопровод, по който ЕС се надява да получи газ от Каспийско море, защото се предполага, че най-дългият участък от тази тръба – 500 км, ще минава през територията на Гърция.

Ако обаче всичко беше толкова просто, анализира Мюнхау и продължава.

"Путин няма да може в скоро време да отдели толкова сериозна сума, колкото й трябва на Гърция. Руската икономика е в лошо състояние. Евросанкциите отначало не оказаха силно влияние, но после просто убиха инвестициите в Русия. Това ще забави икономическия растеж. Още по-драстичен удар за икономиката се оказа падането на цените на енергоносителите. Разбира се парите на Русия няма да привършат в близко бъдеще, но валутните й резерви значително ще намалеят. Гърците трябва да се замислят за това колко силно искат да са привързани към страна, която естествено на първо място ще се занимава с проблемите на собствената си криза. При това Москва отлично знае колко милиарди евро страните от еврозоната наляха в гръцката икономика, а да понесе такива загуби не е по силите на Кремъл“, разсъждава авторът.

Второ. В основата на отношенията между Евросъюза и влизащите в него държави са международни договори. Страните имат законни права и законни начини да ги защитават. И в случай на двустранен договор с Русия ще съществуват същите права. Много би ми било интересно дали наистина Гърция иска Путин да й бъде кредитор. Просто се мъча да си представя какво ще стане, ако гръцкият финансов министър реши да се държи с руските си колеги така менторски както го прави с европейците в Брюксел. Там все пак всички полагат огромни усилия нещата да останат в рамките на благоприличието, напомня Мюнхау.

Трето. Помислете си за възможно примирие между Русия и Евросъюза, след като бъде постигнато споразумение за Украйна. Санкциите ще бъдат премахнати и връзките, макар и бавно, ще се връщат към нормалните. И тогава къде ще се окажат едни нови стратегически отношения между Русия и Гърция?

И накрая. Трябва да се отчете политическата динамика в ЕС и Съвета на Европа. Да, Атина може да наложи вето на разширяването на санкциите срещу Русия. Но, как мислите, дали тогава Евросъюзът ще продължи да изплаща евросубсидии на Гърция, ако тя излезе от еврозоната и се обвърже с Русия?

Така че препоръчвам на Ципрас да съсредоточи разговора си с Путин около времето и спорта и после бързо да се върне у дома и да залегне на последователна икономическа стратегия без патерица да му е Русия, съветва Мюнхау.